LJUBAV I VEZE Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad

Jednom varalica, uvijek varalica? Istraživanje pokazalo je li ova tvrdnja tačna

Neki ispitanici su nakon određenog vremena počeli prevaru shvatati kao sastavni dio svake veze

Avaz.ba
16.01.2019 19:10

Studija pratila 484 nevjenčana pojedinca

Foto: Ilustracija

Sigurno ste mnogo puta čuli izreku "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad".

Drugim riječima, osobe koje jednom prevare partnera, ukradu ili fizički nasrnu na drugu osobu, to će učiniti ponovo. Studentica s Univerziteta u Denveru provela je istraživanje kojim je htjela provjeriti odnosi li se ta izreka i na osobe koje su varale u vezi i došla je do zaključka da oni koji su u prošlosti varali svoje partnere imaju čak do pet puta veće šanse da to naprave i u sljedećoj vezi.

Naime, ova studija pratila je 484 nevjenčana pojedinca tokom čak pet godina. Svakih šest mjeseci studentica je pomoću upitnika provjeravala njihov ljubavni život. Zaključak do kojeg je došla je da je 32 posto ispitanika priznalo prevaru, a 45 posto njih potvrdilo je da je varao i u idućoj vezi.

S druge strane, 18 posto ispitanika izjavilo je da nije varalo u prethodnim vezama, no dodali su da su ipak u jednom trenutku posustali i prevarili svog partnera.

Također, ovo istraživanje potvrdilo je da osobe koje su jednom bile prevarene imaju velike šanse ponovo biti prevarene u drugoj vezi jer se kreću u društvenim krugovima koji im stvaraju prepreke da pronađu pouzdane partnere pa nakon nekog vremena počnu prevaru shvatati kao sastavni dio svake veze.

Iako je manje od 50 posto pojedinaca priznalo da je ponovo varalo u novim vezama, 45 posto je ipak dovoljno velik broj da se takav slučaj ne može nazvati rijetkim. 

NA VRH