ISTRAŽIVANJE

Zaboravite G tačku: Postoji još bolje mjesto za žensko zadovoljstvo

One smatraju da je klitoris "samo mala tačka na vrhu brijega"

Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa. Instagram

Avaz.ba

24.1.2019

Italijanski naučnici kažu da ne postoji jedno specifično mjesto koje služi kao čarobni gumb za aktiviranje seksualnog zadovoljstva, kao što se to smatra za G tačku. Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa, pokazalo je njihovo istraživanje.

Tu zonu nazivaju "klitouretrovaginalni kompleks" (CUV), termin koji uključuje prednji dio vaginalnog zida, mokraćovod, parauretralne žlijezde i unutrašnji "korijen" klitorisa.

Podsticanje ove regije ne samo da daje veliko zadovoljstvo, već može pokrenuti i vaginalne orgazme koji snažnim zadovoljstvom prožimaju cijelo tijelo.

- Ultrazvukom smo otkrili da masturbacija vanjskog klitorisa aktivira cirkulaciju krvi samo u klitorisu. Međutim, unutrašnja stimulacija tokom penetracije može aktivirati cirkulaciju krvi u svim CUV strukturama - pojasnio je dr. Emanuel Đanini (Emmanuel Jannini), profesor na Univerzitetu u Rimu "Tor Vergata".

- Umjesto da pažnju preusmjerite na jednu malu tačku, jednostavno se orijentirajte na prednji dio vaginalnog zida. Ulazak odozada (pseća poza) i žena na muškarcu su najbolje poze u seksu koje će vam pomoći da dođete do tog područja, iako to varira za svaku ženu - dodao je dr. Đanini, a prenosi "Men's Health".

Dr. Đanini dodaje da pomaže i korištenje prstiju. Umetanjem jednog ili dva prsta, dlanom prema gore, stimulira se CUV regija. 

I norveške medicinske naučnice dr. Nina Brohman (Brochmann) i Elen Stoken Dal (Ellen Stokken Dahl) slažu se s ovom teorijom. One smatraju da je klitoris "samo mala tačka na vrhu brijega".

- Jedna nova hipoteza govori da je G-tačka uopće nije zasebni organ ili mjesto, već jednostavno leži duboko u unutrašnjem dijelu klitorisa koji se stimulira tokom seksa - kaže dr. Nina Brohman.

Dodaje kako smo odgajani da vjerujemo kako je klitoris, velik otprilike kao grožđica - mjesto ukupnog ženskog zadovoljstva. 

- Istina je zapravo da je to malo dugme samo vrh ledenog brijega, mali dio velikih i izvanredno osjetljivih orgulja koje se protežu duboko u zdjelici žene - objašnjava dr. Brohman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.