ISTRAŽIVANJE Italijanski naučnici otkrili

Zaboravite G tačku: Postoji još bolje mjesto za žensko zadovoljstvo

One smatraju da je klitoris "samo mala tačka na vrhu brijega"

Avaz.ba
24.01.2019 20:03

Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa

Foto: Instagram

Italijanski naučnici kažu da ne postoji jedno specifično mjesto koje služi kao čarobni gumb za aktiviranje seksualnog zadovoljstva, kao što se to smatra za G tačku. Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa, pokazalo je njihovo istraživanje.

Tu zonu nazivaju "klitouretrovaginalni kompleks" (CUV), termin koji uključuje prednji dio vaginalnog zida, mokraćovod, parauretralne žlijezde i unutrašnji "korijen" klitorisa.

Podsticanje ove regije ne samo da daje veliko zadovoljstvo, već može pokrenuti i vaginalne orgazme koji snažnim zadovoljstvom prožimaju cijelo tijelo.

- Ultrazvukom smo otkrili da masturbacija vanjskog klitorisa aktivira cirkulaciju krvi samo u klitorisu. Međutim, unutrašnja stimulacija tokom penetracije može aktivirati cirkulaciju krvi u svim CUV strukturama - pojasnio je dr. Emanuel Đanini (Emmanuel Jannini), profesor na Univerzitetu u Rimu "Tor Vergata".

- Umjesto da pažnju preusmjerite na jednu malu tačku, jednostavno se orijentirajte na prednji dio vaginalnog zida. Ulazak odozada (pseća poza) i žena na muškarcu su najbolje poze u seksu koje će vam pomoći da dođete do tog područja, iako to varira za svaku ženu - dodao je dr. Đanini, a prenosi "Men's Health".

Dr. Đanini dodaje da pomaže i korištenje prstiju. Umetanjem jednog ili dva prsta, dlanom prema gore, stimulira se CUV regija. 

I norveške medicinske naučnice dr. Nina Brohman (Brochmann) i Elen Stoken Dal (Ellen Stokken Dahl) slažu se s ovom teorijom. One smatraju da je klitoris "samo mala tačka na vrhu brijega".

- Jedna nova hipoteza govori da je G-tačka uopće nije zasebni organ ili mjesto, već jednostavno leži duboko u unutrašnjem dijelu klitorisa koji se stimulira tokom seksa - kaže dr. Nina Brohman.

Dodaje kako smo odgajani da vjerujemo kako je klitoris, velik otprilike kao grožđica - mjesto ukupnog ženskog zadovoljstva. 

- Istina je zapravo da je to malo dugme samo vrh ledenog brijega, mali dio velikih i izvanredno osjetljivih orgulja koje se protežu duboko u zdjelici žene - objašnjava dr. Brohman.

Tagovi

Ljubav Veza
NA VRH