DAN ZALJUBLJENIH

Druga strana Valentinova: Milioni žena strahuju zbog seksa na ovaj dan

Avaz.ba

14.2.2019

Milion žena užasavaju se Valentinova.

Tako barem tvrdi britanski medij, koji je objavio rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 2.000 žena u dobi od 40 do 61 godine, a prema kojem mogućnost seksa na taj dan brine ogroman broj žena. Oni pišu čak i o milionima kad se sagleda na nivou cijele populacije.

Naime, istraživanja su pokazala da polovica žena starijih od 40 godina u Britaniji, što je oko šest miliona njih, pati zbog vaginalne suhoće u određenom trenutku svog života. Petina njih priznala je da izmišlja izgovore za partnera da izbjegne seks, dok četvrtina pati u tišini i nada se da će se seks popraviti.

Istraživanje je proveo "Vagisil", a pokazalo se da se dobar dio žena (skoro 40 posto njih) boji priznati ginekologu kakav problem ima.

Od onih koje izbjegavaju seks zbog vaginalne suhoće, njih 52 posto reklo je da misle da su razočarale svog partnera, a 33 posto misli da je partner frustriran zbog takvog seksualnog života. Trećina žena priznala je da se osjeća manje ženstveno zbog toga što izbjegavaju seks.

- Intimna zdravstvena pitanja, kao što je suhoća vagine, i dalje su tabu tema, što znači da žene pate u tišini zbog problema koji je veoma čest. Štaviše, često nije prepoznata kao pravi problem kod žena koje od nje pate - tvrdi doktorica Eli Kenon (Ellie Cannon).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.