SAVJETI

Pet prednosti vođenja ljubavi zbog kojih više nećete izmišljati izgovore

Naučnici su dokazali da takozvani sjaj nije mit

Akcija pod čaršafima potiče proizvodnju endorfina. Arhiv

Avaz.ba

8.3.2019

Ako ste do sada izmišljali izgovore kako biste izbjegle seks, više vam to neće pasti na pamet.

Naučnici su dokazali da takozvani sjaj nakon seksa nije mit, a istraživanje objavljeno u časopisu "Psychological Science" otkrilo je da može potrajati i do 48 sati.

Da sve bude još bolje, to je tek jedna od prednosti seksa. Ali još je nekoliko razloga zbog kojih više sigurno nikada nećete odbiti partnera.

Veće grudi

Sigurno ste primijetile da su tokom seksa vaše bradavice ispupčenije i aureole veće, a naučnici tvrde da napaljenost može uzrokovati i natečenost tkiva grudi, zbog čega izgledaju veće i satima nakon seksa, piše "Cosmopolitan".

Blistava koža

Kao što smo već spomenuli, sjaj nakon seksa zaista je stvaran. Akcija pod čaršafima potiče proizvodnju endorfina u tijelu koji ima protuupalno djelovanje na vašu kožu. Seks potiče i navalu estrogena koji povećava elastičnost kože i potiče proizvodnju kolagena. Sve to dovodi do blistavog i mladolikog tena.

Punije usne

Navala krvi u tijelu tokom seksa utječe, između ostaloga, i na vaše usne (pogotovo ako se njima koristite za vrijeme predigre) te ih čini punijima i crvenijima, tvrde stručnjaci.

Bistriji pogled

Navala oksitocina, takozvanog hormona ljubavi, u tijelu tokom i nakon seksa čini vas općenito odmornijima i sretnijima, a ima pozitivan utjecaj i na izgled vaših očiju koje djeluju bistrije i otvorenije.

Rumeni obrazi

Seks ubrzava puls te potiče bolju cirkulaciju krvi u tijelu, što vraća i boju vašem licu i pruža mu zdravi, rumeni izgled.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.