VEZA

Ovako izgleda svađa parova kojima se bliži raskid: Nije tvoje da se miješaš u sve

Način na koji partneri tretiraju jedno drugo tokom te svađe mnogo govori o tome kolilo će veza trajati. Ilustracija

E.I. / Avaz.ba

20.9.2019

Mnoge stvari mogu poljuljati vezu i dovesti do raskida, prevara, nepovjerenja ili zanemarivanja voljene osobe. Međutim, nijedno od navedenog nije na vrhu liste uzroka zbog kojih parovi stavljaju tačku na dugogodišnje veze. Psiholog Džon Gotam (John) tvrdi da je razlog sasvim nešto drugo.

Istraživanje stručnjaka za veze pokazalo je da se rizik za prekid kod parova može predvidjeti sa 94-postotnom sigurnošću zbog jedne svakodnevne situacije: svađe. Tačnije, način na koji se parovi svađaju može mnogo toga reći o odnosu partnera.

Svađe su sastavni dio i najzdravijih veza, razmimoilaženje u stavovima je normalno, ali način na koji partneri tretiraju jedno drugo tokom te svađe mnogo govori o tome koliko će veza trajati.

Svađe su sastavni dio i najzdravijih veza. Ilustracija

Ovako izgleda svađa parova kojima se bliži raskid, otkriva psiholog. Ukoliko se svađa od iznošenja stavova pretvori u omalovažavanje druge strane i počne da se javlja prezir, raskid je prije ili kasnije neminovan.

Tipične izjave kojima se partner omalovažava su, prema riječima psihologa, sljedeće. Ukoliko ih vaš partner izgovara, vrijeme je da razmislite šta radite s njim, tvrdi on.

 

Ništa ne znaš!

To mi sigurno nisi rekla!

Prvo saslušaj šta ja imam da kažem!

Nije tvoje da se miješaš u sve!

Ne zanima me šta ti misliš o tome!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.