PROBLEM MNOGIH

Šta je mikropenis i kako utječe na seksualni život muškarca?

Sve manje od oko 9 centimetara u erekciji može se smatrati mikroveličinom

Problemi u krevetu. 123rf

Avaz.ba

20.9.2020

Mikropenis je stvarno medicinsko stanje koje se može dijagnosticirati. Odnosi se na stanje kada je penis manji od dvije trećine onih standardne veličine. Veličina mikropenisa se može malo mijenjati kroz godine. Sve manje od oko 9 centimetara u erekciji može se smatrati mikroveličinom, piše magazin Health.


- U svijetu koji je opsjednut veličinom ova dijagnoza može utjecati i na psihičko zdravlje muškarca. Mikropenis se dijagnosticira u novorođenčadi, to nije stanje u kojem se penis normalne veličine iznenada smanjuje. Ne možete vremenom razviti mikropenis", kaže urolog i stručnjak za seksualno zdravlje dr. Jamin Brahmbhatt iz Orlando Healtha.

Mikropenis je vjerojatno uzrokovan hormonskom abnormalnošću tijekom fetalne gestacije. Smatra se da je hormonska neravnoteža i niska proizvodnja testosterona u toj fazi razlog pojave mikropenisa. To stanje javlja se kod 1,5 od 10.000 rođene muške djece", pojašnjava dr. Arash Akhavein za Health. 

- Normalna veličina penisa kod muške djece je 2,5 centimetra. Sve što je znatno manje od toga smatra se mikropenisom. Prosječan penis u opuštenom stanju dug je oko 9 centimetara, a u erekciji oko 22, pa se sve ispod 9 centimetara može smatrati mikroveličinom, kaže urologinja dr. Audrey Rhee s klinike Cleveland.

Radi lakše usporedbe, kreditne kartice dugačke su nešto manje od 9 centimetara, odnosno oko 8,5 centimetara pa se tako može lakše detektirati problem ako postoji.

Ova dijagnoza može biti teška za muškarca.


Veličinu utvrđuju raznim predmetima

- Svaka rasprava o mikropenisu dolazi sa socijalnim i kulturnim implikacijama i utječe na to kako muškarci sebe vide te prema kojim se standardima ocjenjuju", pojašnjava dr. Michael Reitano, stručnjak za seksualno zdravlje.  

Na Redditu postoji zajednica pod nazivom Mikropenis gdje članovi postavljaju pitanja i komentiraju ovu pojavu. Može se pronaći dosta fotografija na kojima se nalaze ravnala ili slični predmeti, poput bočice gaziranog pića, špila karata, baterija i slično, s kojima se uspoređuje veličina penisa.

Ako muškarac nije zadovoljan veličinom penisa, ne znači da ima mikropenis. Neki su mali, ali ne baš toliko mali. Drugi su skriveni u naborima masti. Poznati su i primjeri stanja poznatog kao zakopani penis što ne predstavlja mikropenis.

"Ponekad dojenčetu s mikropenisom možete dati tonu testosterona u prva tri mjeseca života i dovesti do toga da penis naraste, a liječenje testosteronom može biti učinkovito sve dok se radi prije puberteta", navodi dr. Rhee.

Prema riječima dr. Akhaveina, druga opcija je i operacija, odnosno faloplastika. To je operacija kod koje se koristi tkivo s drugih mjesta na tijelu kako bi se stvorio novi, povećani penis (i uretra) za pacijenta.


Mogu imati potpuno normalan seksualni život

Muškarci koji imaju mikropenis mogu postignuti erekciju, masturbirati, imati orgazam ili mokriti. Ali se može dogoditi da ne mogu imati penetrativni seksualni odnos. To znači da je i za začeće djeteta potrebna tehnologija potpomognute oplodnje, kaže dr. Brahmbhatt.  

- Iako to može biti neugodno stanje za neke muškarce, i oni mogu imati potpuno normalan seksualni život, kako za njih, tako i za partnera. Veličina je, dodaje, najmanje bitan faktor za to da muškarac partnerici pruži užitak, navodi dr. Reitano.

Seksualni pedagog dr. Kait Scalisi preporučuje da se usredotočite na spolne radnje koje se mogu izvesti, a ne na one koje ne mogu.

- Možete doživjeti puno zabave i zadovoljstva prstima, ustima i igračkama. Kaiš i igračke koje produžuju penis mogu pridonijeti da penis djeluje duže, dok su vibratori korisni za stimulaciju najosjetljivijeg dijela ženinih genitalija - klitorisa i G-točke. Eksperimentiranje s položajima tijekom odnosa može pomoći. Jastuci ispod bokova partnera mogu produbiti penetraciju, na primjer. I pseća poza dobra je opcija za male penise, jer veći penisi mogu uzrokovati nelagodu ili bol, zaključuje dr. Scalisi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.