OTKRIVENO

Nakon koliko vremena ženama dosadi seks s partnerom?

Neki od faktora mogu biti i loše uspomene na spolne odnose u prošlosti ili spolne bolesti

Nakon koliko vremena ženama dosadi seks s partnerom?. Ilustracija

L. M.

5.12.2020

Istraživanje sprovedeno na 4.839 žena i 6.669 muškaraca, uzrasta od 16 do 74 godine, otkrilo je koji je glavni uzrok smanjenja interesa za seks kod žena, odnosno zbog čega im to ubrzo dosadi u vezi, piše Independent.

Iako bi neki možda pomislili da na to ponajviše utječe fizički izgled, istina je drugačija. Naime, presudnu ulogu ima vrijeme. Primijećen je veliki pad interesovanja za seks kod žena nakon samo 12 mjeseci veze.

Seks im također dosadi i poslije rođenja prvog djeteta, ali i zbog male djece mlađe od pet godina.

- To može biti posljedica umora zbog primarne brige za djecu, a činjenica je da svakodnevni stres i te kako utječe na seksualno funkcionisanje žena, više nego na muškarce. Gubitak interesa može biti povezan i s promjenom fokusa - rekli su istraživači.

Faktori poput nedostatka emocionalne blizine, problema s komunikacijom i lošeg zdravlja navedeni su kao razlozi za niži polni nagon kod muškaraca i kod žena.

Još neki od faktora mogu biti i loše uspomene na spolne odnose u prošlosti ili spolne bolesti.

Za žene je nedostatak interesa za seks bio najčešći između 55 i 64 godine života, dok je za muškarce u dobi od 35 do 44 godine. Istraživači su objasnili da nema dokaza koji ukazuju na to da to ima bilo kakve veze s menopauzom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.