SIGURNOST

Muškarci u vezama su racionalniji i manje rizikuju

U istraživanju su učestvovala 134 mladića u vezama

U istraživanju su učestvovala 134 mladića u vezama. ARHIV

A. F.

23.12.2020

Novo istraživanje o ljubavnim vezama pokazalo je da su  nježniji i blaži kada su sa svojom djevojkom nego s prijateljima te da su manje skloni bilo kakvom rizikovanju.

Karol Silva, istraživač u dječjoj bolnici u Philadelphiji, kazala je kako su samci skloniji rizikovanju od muškaraca u vezama, piše Psypost.org.

U istraživanju su učestvovala 134 mladića u vezama. Test o riziku sastojao se igre u kojoj sudionici pokušavaju doći do kraja staze što je brže moguće. Muškarcima je rečeno da što brže stignu na odredište, više novca mogu osvojiti.

U igri se sudionicima predstavlja izbor vožnje kroz raskrsnicu kako bi se uštedjelo vrijeme, ali riskirali bi sudar automobila ili bi kočili ili čekali pogodan trenutak da prođu raskrsnicu, a ako pričekaju izgubit će na vremenu. Istraživači su otkrili da su sudionici u prisustvu svoje djevojke preuzeli znatno manje rizika. 

Prisutnost partnera ima svojevrsni način pripitomljavanja, rekla je Silva. Istraživači vjeruju da izbjegavanje rizika može značiti sigurnost ili da prisutnost partnera djeluje tako da muškarci postaju manje zabrinuti zbog izvršavanja zadataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.