MIŠLJENJE TERAPEUTA

Ovi znakovi otkrivaju da li i koliko volite svog partnera

Ponosni ste na uspjehe partnera onoliko koliko ste ponosni i na vlastite

A. F.

Ponosni ste na uspjehe partnera onoliko koliko ste ponosni i na vlastite

Foto: ARHIV


Postoje oni koji se zaljube na prvi pogled, a ima i onih kod kojih se taj osjećaj postepeno pojavljuje i razvija, tvrde psiholozi. Kako onda znati prepoznati osjećaj zaljubljenosti i ljubavi?

Nema potrebe da se izlažete stresu ukoliko još niste sigurni da li ste zaljubljeni ili ne, kao i da li volite svog partnera. Kako bi vam pomogle da lakše utvrdite kako se osjećate, terapeutkinje Vienna Pharaon i Sam Shaffer navele su nekoliko znakova po kojima to možete prosuditi.

1. Potrebe vašeg partnera jednako su važne kao i vaše, što je jasno vidljivo kroz vaše riječi i postupke. Kad o potrebama, mislima i željama svog partnera razmišljate jednako kao i o vlastitim, to znači da vam je do te osobe veoma stalo, objašnjava Shaffer.

2. S partnerom ne morate glumiti, možete pokazati svoje pravo lice. Dakle, bez problema mu pokazujete svoje mane, kao i vrline, nemate potrebu da krijete bilo šta i otvoreno razgovarate o svim temama.

3. Zahvalni ste na odnosu koji imate i ne uzimate ih zdravo za gotovo, često se uhvatite kako se smijete ili radujete bilo čemu što kaže ili uradi, čak i ako nisu u pitanju nužno velike geste.

4. Ponosni ste na njihove uspjehe onoliko koliko ste ponosni i na vlastite.

- Vaš partner je dobio unapređenje na poslu ili je napokon objavio svoju prvu knjigu, a vi ste puni sreće i osjećaja ponosa. Imate potrebu pohvaliti se cijelom svijetu i često mu ponavljate koliko ste sretni zbog njegovog uspjeha, čak i ako je on ostvario uspjeh na polju za koje inače niste pretjerano zainteresovani. Ovako izgleda ljubav - objasnila je Pharaon.

5. Trudite se shvatiti njegovu stranu priče čak i onda kada ste u svađi. "Čak i onda kada se svađate, voljeti znači vjerovati da ste i u kriznim momentima dio jednog tima i da se ne trebate boriti jedno protiv drugog, već zajedno protiv ostatka svijeta. Iako je nekad teško sagledati stvari iz druge perspektive, ako ste zaljubljeni i volite svog partnera redovno ćete se truditi da shvatite njegove stavove i mišljenja", kaže Shaffer.

Kako onda izgledaju znakovi koji pokazuju da niste zaljubljeni i, samim time, ne volite svog partnera? Terapeutkinje objašnjavaju kako u takvim vezama ne možete biti prava verzija sebe, ne usuđujete se s njima pokrenuti ozbiljnije teme, vaš odnos se zasniva uglavnom na seksu i često se osjećate kao da ste na "emotivnom rolerkosteru".

Više o:

Ljubav Psiholog
NA VRH

Podijeli članak na