VAŽNI SEGMENTI

Kako uspostaviti balans između ljubavne veze i prijateljstva

Ne treba dozvoljavati prijateljima da vam sugerišu kako se ponašati u vezi

Dobro procijenite kako balansirati između prijatelja i partnera. ARHIV

A. Fazlić

2.2.2021

Svi smo mi sretni kada smo okruženi prijateljima koji nas cijene, vole, poštuju i kojima iznimno vjerujemo. Lijepo je i kada su naši prijatelji bliski s našim partnerom, ali je vrlo bitno postaviti određene granice i razdvojiti prijateljstvo od ljubavne veze.

Prijateljstvo i ljubavna veza su dva odvojena, a skoro u potpunosti jednako vrijedna životna segmenta. Iako je važno njegovati i jedno i drugo te iako je lijepo dijeliti određene stvari iz veze i s prijateljima, veoma je važno postaviti granice i neke intimne stvari zadržati za sebe i partnera.

Dobro procijenite kako balansirati između prijatelja i partnera. ARHIV

Istovremeno, ne treba dozvoljavati prijateljima da vam sugerišu kako se ponašati u vezi. Sve odluke koje se tiču vas dvoje trebate donositi isključivo vi i vaš partner. Konsultacije s drugim osobama su poželjne, no, njihovo mišljenje ne bi trebalo biti presudno.

Također, dozvolite sebi da učite na greškama. Niko nije savršen i nikome nije strano činjenje grešaka u ljubavnim vezama. Iako vaši prijatelji zasigurno imaju dobre namjere, ne znači da su njihovi savjeti najbolji za vas. Niko, osim vas, nije u vašoj koži i niko, osim vas, ne može znati kako se osjećate. Stoga, slušajte svoju intuiciju i razgovarajte s partnerom o onome što vas muči u vezi.

Dobro procijenite kako balansirati između prijatelja i partnera. Bitno je naglasiti da, nakon što uđete u ozbiljnu vezu imate obaveza prema vašem partneru, stoga ćete, vrlo vjerovatno, biti manje dostupni svojim prijateljima. Pravi prijatelji bi to trebali razumjeti i ne nabijati vam osjećaj krivice ukoliko ste propustili određeno druženje. Ipak, svakako pronađite i vrijeme za prijatelje i nemojte zanemarivati njihove potrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.