KARANTIN

Google objavio koja ljubavna pitanja najviše muče partnere u 2021.

Puno je bolje rješavati probleme nego šutjeti i pustiti da se zamjeranje nakuplja

Pandemija je mnoge ljubavne veze stavila na kušnju. ARHIV

A. F.

4.3.2021

Pandemija je mnoge ljubavne veze stavila na kušnju. Nenaviknuti toliko vremena provoditi zajedno, parovi su morali pronaći nove rutine i prilagoditi se situaciji, što je neke osnažilo, a nekima je označilo kraj veze.

Da su veze uistinu stavljene na kušnju pokazuju i podaci Google Trendsa za 2021., koji otkrivaju koja su na njihovoj tražilici najčešće postavljana pitanja u vezi ljubavi.

Kako prekinuti?

Ovo pitanje je zabilježilo zapanjujući porast u pretragama od 99 posto od početka 2021. godine.

Dinamika odnosa poremećena je tokom pandemije i stručnjakinja za veze, Zoi Vilijams (Zoe Williams), savjetuje da 'ne donosimo dugoročne odluke, na temelju privremenih osjećaja'.

- Zapamtite, pritisak pandemije je privremen i nestat će kada se donekle vratimo u normalu - rekla je.

Ipak, ako ste čvrsti u odluci da želite prekid, trebate poštovati neka nepisana pravila. Najbolje je to učiniti u 'četiri oka', izbjegavajte klišeje i odaberite neko neutralno mjesto. 

Najbolje prekinuti u "četiri oka". ILUSTRACIJA

- Primamljivo je odgađati neizbježno i pričekati kraj pandemije kako bismo prekinuli vezu. Susrela sam i mnoge koji misle da je to najpoštenije jer će nakon pandemije opet biti na raspolaganju uobičajene metode za preboljeti prekid, poput izlazaka i nalaženja s prijateljima. Iako u tome ima logike, savjetujem da to ne radite jer ćete na taj način samo produžiti vrijeme koje će nekome trebati da preboli prekid - kaže Zoi.

Dodala je i da budete sasvim iskreni kada ćete prekidati vezu, i jasni, jer ne želite drugoj strani ostaviti neke lažne nade na koje se mogu uhvatiti.

Slanja poruka bivšim partnerima

Ovaj upit zabilježio je porast od 97 posto, a to je u skladu s mnogim svjedočanstvima s društvenih mreža kako su tokom zaključavanja bivši svima 'iskakali iz paštete'.

- To ima veze s tim što smo tokom karantina mnogo vremena provodili sami i imali smo vremena razmišljati o prošlosti te proživljavati vrtlog emocija i nostalgiju. Zbog toga su se mnogi javljali bivšima - kaže Zoi i dodaje da to ne mora biti nužno loša stvar, ali da trebate biti sigurni zašto se javljate i što želite od toga.

Ukoliko želite obnoviti staru vezu, budite spremni na to da se druga strana možda ne osjeća tako, a slično je i ako ste samo zabrinuti za bivšu ljubav, oni možda ne dijele istu zabrinutost za vas.

Jednu stvar ipak nikako nemojte raditi - javljati se bivšima iz dosade.

- To može dovesti samo do boli, ako se kod nekoga opet jave stari osjećaji - kaže Zoi.

Slanje poruka bivšim partnerima nije pametan izbor. ILUSTRACIJA

Život s novim partnerom

Ova tema skočila je za čak 96 posto u broju upita od početka 2021. godine.

- Pandemija je neke parove natjerala da ubace u višu brzinu i počeli su živjeti zajedno čak i prije nego su to planirali u normalnim okolnostima. Čak i ako to nije takav slučaj, suživot tokom globalne krize nosi sa sobom svoje izazove, čak i za najstabilnije parove. Stalno društvo partnera, bez prilike za predah s prijateljima ili u samoći, može iz svakog izvući ono najgore. Zbog toga i 'period medenog mjeseca' može trajati kraće nego inače - rekla je Zoi i dodala da je rješenje problema u otvorenom razgovoru s partnerom/icom i jasnom izražavanju svojih potreba i želja te traženju kompromisa.

Mnogi parovi su počeli zajednički život mnogo ranije. ILUSTRACIJA

Svađanje tokom karantina

Ovaj pojam doživio je porast u pretragama od 97 posto.

Zoi kaže da je svađanje tokom karantina neizbježno, ali ne mora biti nužno loše. Puno je bolje rješavati probleme nego šutjeti i pustiti da se zamjeranje nakuplja.

- Jasno mi je da klasični savjet: 'sjednite i razgovarajte', može biti nerealan u ovo doba, ali potičem one koji su zapeli u petlji neprestanog svađanja da pokušaju razlučiti koje su svađe potrebne, a koje su nepotrebne. Zapitajte se koliko vam je stalo do pojedine teme, oko čega ste spremni pregovarati i oko čega niste. Kada odvažete te odgovore u glavi, shvatit ćete kada vam se isplati svađati, a kada ne. Sami birajte svoje bitke - zaključila je Zoi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.