TRENUTAK SLABOSTI

Zašto i s kim varaju žene, a zašto muškarci?

U istraživanju je učestvovalo više od 1.300 žena i muškaraca, a osim zašto, otkrili su i kako biraju ljude s kojima varaju

A. F.

28.3.2021

Varanje se često doživljava kao nešto što se dogodi na hirovit način. Ilustracija

Varanje se često doživljava kao nešto što se dogodi na hirovit način, trenutak slabosti, nekoliko čašica alkohola previše i muškarac završi s nekom neodoljivom i šarmantnom ženom.



Upoznati stranca na putovanju

Ipak, ispada da to nije tako. Your Tango i online stranica za afere Ešli (Ashley) Madison napravili su istraživanje kako bi saznali šao ljudi misle o prevari. U istraživanju je učestvovalo više od 1.300 žena i muškaraca, a osim zašto, otkrili su i kako biraju ljude s kojima varaju.

Od 400 muškaraca koji su odgovorili na anketu, 27 posto reklo ih je da će, ako su u nesretnoj vezi, prići nekom koga već poznaju, a 23 posto ih je odgovorilo da bi upoznali stranca na putovanju ili u baru.

Pokazalo se takođerda je 44 podsto muškaraca varalo partnera, a 55 posto barem ih je razmišljalo o tome. Bukvalno, 99 posto muškaraca ili je to napravilo ili razmišlja o tome da napravi. Pa, s kime varaju?

Prvo pomislite na saradnike, njihove prijatelje, vaše prijatelje... I ima smisla. Jednom kada uspostavite temelj prijateljstva, daljnji će se osjećaji lako razviti čak i ako ste u vezi. Kada su žene u pitanju, rezultati kažu da je njih 39 prevarilo, a 35 razmišljalo o tome. To ne znači da su loše osobe, to znači da u 74 posto odnosa nema iskrenosti i da odnosi nisu ispunjeni.


Ženama seks sa suprugom dosadan

Prema Ešli Madison, zadovoljavajući seks glavni je motivator za traženje ljubavnika, a 43 oposto anketiranih žena priznalo je da traži takav odnos, odnosno aferu. Njih 49 posto otkrilo je da im partner samo katkad pruži orgazam, a njih 59 vrhunac s ljubavnikom doživi većinu vremena ili uvijek. Opšte su povratne informacije žena da im je seks sa supružnikom dosadan i da njihov muž ne radi dovoljno na tome kako bi ih zadovoljio. S vremenom traže aferu jer se ne osjećaju željenima ili ne dobijaju dovoljno pažnje od partnera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.