ISTRAŽIVANJE

Jednostavne stvari koje muškarci traže kod žena

Crvena je boja strasti, stoga nije čudo što muškarce toliko privlači

Crvena je boja strasti, stoga nije čudo što muškarce toliko privlači. ILUSTRACIJA

A. F.

24.4.2021

Šta muškarci žele? Odgovor je velikim dijelom misterij - i najvjerojatnije će zauvijek ostati. Ali to nije spriječilo nauku da pokuša otkriti odgovor na ovu zagonetku ljudskog privlačenja.

S jedne strane, svaki čovjek ima svoje osobne preferencije. Kvalitete i osobine koje su vizuelno i seksualno najprivlačnije za jednog muškarca ne mogu se smatrati privlačnima za drugog.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je jedna stvar zajednička mnogim muškarcima: oni imaju povjerenja u svoje prve dojmove, a ti početni trenuci imaju velik utjecaj na razinu privlačnosti prema pojedinim ženama. Naravno, postoje žene koje vladaju umijećem ostavljanja dobrog prvog dojma s malo ili čak nimalo truda, dok se neke moraju malo više potruditi.


Prirodni izgled šminke

Neki muškarci tvrde da više vole žene bez šminke jer izgledaju prirodno. No, prema istraživanju koje je provela online dating stranica "Zoosk", od 1.200 žena koje su imale šminku na očima na svojoj profilnoj fotografiji, samo 139 je vjerojatnije dobivalo poruke od muškaraca. Muškarci su također vjerojatnije poželjeli upoznati ženu ako na svojoj profilnoj fotografiji nosi ruž.

Međutim, za žene koje imaju tendenciju da nose "tamniju" šminke bilo je manje vjerojatno da će im se neko javiti. Dakle, čak i ako muškarci kažu da više vole žene koje izgledaju "prirodno", to također znači da vole vidjeti našminkano lice, ali koje izgleda prirodno. 

Također, muškarci, u redu je priznati da žena izgleda dobro s crnom olovkom za oči i crvenim ružem.

Idealni omjer struka i bokova

Iako se na prvu ne čini tako, ova preferencija ima manje veze s atraktivnošću, a više sa zdravljem i plodnošću.

- Dokazi također pokazuju da je omjer struka i bokova snažan pokazatelj razine estrogena u ženi, rizika od pretilosti i osjetljivosti na glavne bolesti poput dijabetesa, raka jajnika i bolesti srca -  piše u istraživanju.

Omjer struka i bokova računa se na način da se opseg struka podijeli s obimom bokova, a kako tvrdi istraživanje, idealan omjer je od 0.70 do 0.85.

Crvena odjeća

Crvena je boja strasti, stoga nije čudo što muškarce toliko privlači.

U studiji psihologa sa Univerziteta Rochester muškarcima su prikazane fotografije različitih žena odjevenih u crvenu ili bijelu boju i pitani su koliko su im lijepe. Tada su im pokazali istu fotografiju sa ženama odjevenim u crvenu ili plavu boju i pitali koliko novca će potrošiti na spoj s tom ženom. U obje situacije, odabrali su žene odjevene u crvenu boju, koju smatraju više seksi i atraktivnijom.


Piskutavi glas

Studije su pokazale da žene muškarce s dubljim glasom smatraju privlačnijima, a čini se da suprotno vrijedi u obratnoj situaciji. Naime, kako piše u istraživanju, "viši i piskutaviji glasovi signaliziraju reproduktivnu sposobnost, ženstvenost i manju veličinu tijela".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.