POTVRDILA NAUKA

Ženama su najprivlačniji muškarci koji kuhaju i čiste

Štaviše, djeca također imaju koristi od primjera svojih očeva

A. F.

Naučnici su otkrili da su muškarci koji su uključeni u kućne poslove privlačniji ženama

Foto: ILUSTRACIJA


Naučnici su otkrili da su muškarci koji su uključeni u kućne poslove privlačniji ženama.

Zahvaljujući grupi sociologa moguće je  objasniti zašto muškarci djeluju šarmantnije kad mašu metlom. U svojoj analizi podataka, otkrili su da muškarce koji obavljaju kućne poslove žene identificiraju kao privlačnije i poželjnije. 

I nisu jedini koji tako misle. Njihova otkrića potkrepljuje koje je istaklo da su parovi koji ravnopravno dijele kućanske poslove zadovoljniji svim aspektima braka.

Drugi su stručnjaci potvrdili ovaj zaključak vlastitim istraživanjima, poput psihologa dr. Gotmana (Gottmana), koji se specijalizirao u područjima poput veza i brakova. Gotmanove istrage navele su ga da vjeruje da žene identificiraju jednako sudjelovanje svojih muževa u kućnim poslovima kao znak ljubavi, što ih čini privlačnijima.

Analiza također odbacuje stereotipnu ideju da se muškarce može smatrati manje muževnima ako redovno preuzimaju odgovornost za svakodnevne obaveze u porodici i domaćinstvu, poput brige o djeci, kuhanju ili brisanju podova. Stvarnost situacije je posve suprotna, jer im to može pomoći da izgledaju poželjnije i privlačnije, pa čak i ojačati njihove odnose s partnericama.

Štaviše, djeca također imaju koristi od primjera svojih očeva. Podaci su također pokazali da se djeca u školi, koja rade kućanske poslove zajedno s očevima, bolje slažu sa svojim vršnjacima i razvijaju više prijateljstva od one koja to ne čine. Osim toga, manja je vjerojatnoća da neće poslušati svoje učitelje, da će se loše ponašati, da će biti depresivni ili asocijalni. Što zaključiti osim da ravnopravno sudjelovanje u kućanskim poslovima zaista doprinosi svim članovima porodicce. 

Više o temi Muškarci

Više o:

Muškarci Posao
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na