NEKOLIKO RAZLOGA

Zašto se neke žene zaljubljuju u loše muškarce?

Ponekad žene traže loše muškarce kako bi nadoknadile nedostatak adrenalina u svakodnevnom životu

Ponekad žene traže loše muškarce kako bi nadoknadile nedostatak. Ilustracija

A. F.

21.5.2021

Da biste izgradili stabilnu i funkcionalnu vezu, potreban vam je napor, uloženo vrijeme i ljubav.

Međutim mnoge veze su sagrađene na pogrešan način. Tačnije, sa lošom osobom. Žene koje su spremne udati se za lošeg čovjeka, to jest za čovjeka koji se prema njima loše ophodi, vjerovatno to čine zbog psihotrauma iz prošlosti. Zapadni stručnjaci i mnogi psiholozi slažu se u jednom:

Žene koje se udaju za loše muškarce vjerovatno su imale traumatična iskustva u prošlosti. Te žene ili vjeruju da su “same krive”, nakon što su jednom postale “žrtve” lošeg braka, i zato žele biti bliže partneru konstantno pokušavajući pridobiti njegovu ljubav i popraviti odnos.

Žene vole moć. ILUSTRACIJA

Takav obrazac uvijek je na neki način povezan sa djetinjstvom. Na primjer, ako je žena u djetinjstvu imala strogo oca koji je vršio pritisak na nju, tada će najvjerojatnije, podsvjesno tražiti muža sa sličnim skupom kvaliteta, jednostavno zato što ne poznaje drugi model interakcije s muškarcima.

Mnoge žene čak vjeruju da problem nije u muškarcu, čak i kada očigledno jeste. One su naučile da su one uzročnik svih problema, i da nikada ništa ne znaju dobro učiniti. Zbog toga sve dublje tonu u takvoj vezi.

 - Mnoge žene vole loše muškarce, jer u njihovim agresivnim postupcima vide snagu i moć - objašnjava psiholog Svetlana Bojarinova.

Poznati njemački psihijatar Borvin Bandelov ovaj fenomen naziva “sindromom Crvenkape”. Prema njegovom mišljenju, ženu koja se zaljubila u lošeg muškarca sklonog agresivnim ispadima privlači njegova životinjska priroda, njegova tamna strana.

Ponekad žene traže loše muškarce kako bi nadoknadile nedostatak adrenalina u svakodnevnom životu. Ponekad žena koja svoju ljubav traži i pronađe sa lošim muškarcem nema dovoljno akcije u svakodnevnom životu i to joj nedostaje. Bilo koji slučaj da je u pitanju, žena koja se prepoznaje u navedenim primjerima bi trebala potražiti stručnu pomoć

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.