TANKA LINIJA

Znakovi koji ukazuju da vaš partner ne brine za vas nego želi da vas kontroliše

Kompromis se sastoji u tome da partnera ispunite na pola puta, ne zanemarujući vaše potrebe i osjećaje kako biste udovoljili zahtjevima svog partnera

Tanka je linija između brige i kontrole. ILUSTRACIJA

A. F.

3.7.2021

Tanka je linija između brige i kontrole. A ponekad je teško razlikovati jedno od drugog. Ali kad se zbog brižnog ponašanja vašeg partnera osjećate krivim, uplašenim ili inferiornim, trebali biste to shvatiti kao znak da oni žele imati kontrolu nad vama. 

Ovo su situacije kada bi partner mogao prijeći granicu između kontrole i brige.

Kompromisi postaju jednostrane žrtve

Kompromis se sastoji u tome da partnera ispunite na pola puta, ne zanemarujući vaše potrebe i osjećaje kako biste udovoljili zahtjevima svog partnera. Brižni partner uvijek će se potruditi da s vama pronađe zajednički jezik, ali onaj koji kontrolira postaviće stroge ultimatume bez uzimanja u obzir vaših osjećaja, piše Bright Side.

Tjeraju vas da stvari koje ne volite radite “za svoje dobro”

Na primjer, ako vaš partner želi da jedete više povrća ili vas motivira na vježbanje kako biste poboljšali držanje i ublažili bolove u leđima, vaš partner brine o vašoj dobrobiti. Ali ako vas partner tjera da jedete zdravu hranu i vježbate čak i ako ne želite samo poboljšati svoj izgled, počinju zanemarivati ​​vaše potrebe kako bi zadovoljili svoje. 

Onemogućuju vaše profesionalne ili obrazovne ciljeve

Ako imate velike ambicije, bile to profesionalne ili obrazovne, brižni partner koji misli da niste spremni nastaviti ih motivirati će vas da poboljšate svoje vještine kako biste ispunili svoje ciljeve. S druge strane, kontrolni partner neće vam pružiti potrebnu podršku. Natjerat će vas da sumnjate u sebe, rekavši da se boje da pokušate jer ćete biti razočarani ako ne uspijete. 

Počinju se miješati u vaše odnose s prijateljima i porodicom

Kako bi dobio kontrolu u njihovim rukama, vaš partner će vas pokušati izolirati od vaše porodice i prijatelja. Na taj će se način osjećati manje ugroženima da biste ih možda jednom htjeli napustiti. Brižni partner pokušat će vas zaštititi od ljudi u vašem životu za koje smatraju da nisu dobri za vas, ali nikada vam neće zabraniti razgovor s njima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.