PRAVA LJUBAV

Ovo su izazovi koje mogu 'preživjeti' samo one najsnažnije veze

Na početku veze, kada smo jako zaljubljeni u svog partnera, svaka njegova mana ili nedostatak čine nam se privlačnima

Na početku veze uvijek se sve čini idealno. ILUSTRACIJA

A. F.

1.9.2021

Živimo u društvu koje je opsjednuto raznim idealima o savršenoj ljubavi koji nisu nimalo realni. Često previše očekujemo od partnera, a kada ta očekivanja nisu ispunjena ostajemo slomljenog srca.

Kada govorimo o odnosima, svaki je jedinstven i razlikuje se od para do para, no činjenica je da će svaka veza, prije ili poslije, naići na određene prepreke i probleme. To je posve uobičajeno jer su odnosi, baš kao i sam život, puni uspona i padova.

Na početku veze uvijek se sve čini idealno, no kada smo već neko vrijeme s partnerom, strast počinje blijediti i vrlo je lako pasti u rutinu. U takvim trenucima, mnogi se pitaju – kamo je nestala ljubav? Ljubav nije nestala, samo je promijenila svoj oblik. I to je posve normalno.

Razlike

Na početku veze, kada smo jako zaljubljeni u svog partnera, svaka njegova mana ili nedostatak čine nam se privlačnima. No kako godine prolaze i kako postajemo opušteniji, svi ti nekakvi nedostaci počinju nas iritirati. Perspektiva se mijenja i ono što nam je prije bilo simpatično, sada nam smeta. Sve one razlike između partnera počinju dolaziti do izražaja. To je ona malo ružnija strana tzv. zakona privlačnosti. Sve one stvari koje su spojile partnere na početku, sada ih razdvajaju.  Stručnjaci kažu da je to uobičajeno u dugim vezama. Dakako, o reakcijama svakog od partnera ovisit će budućnost veze. Ovu fazu možeš iskoristiti kao priliku da izađeš iz neke svoje zone komfora i da naučiš prihvaćati svog partnera i njegove mane, ali i da počneš bolje shvaćati njegovu perspektivu.


Dosadniji seksualni život

Nakon onog početnog vatrometa i seksa ispunjenog strašću, svaka će veza ući u onu jednu mirniju fazu u kojoj tačno znamo što možemo očekivati od partnera. Odnos postaje predvidiv i nema više uzbuđenja. Oba partnera postaju opuštenija, a seksualni život pada u svojevrsnu rutinu. Kod mnogih je parova upravo dosadan seksualni život izvor brojnih frustracija, no to je problem koji se može riješiti iskrenom i otvorenom komunikacijom. Želiš li imati bolji i uzbudljiviji seksualni život, i ti i tvoj partner trebali biste uložiti malo više truda u svoj odnos te biti otvoreni za eksperimentiranje. Važno je naglasiti i da rad na drugim aspektima veze također može značajno utjecati na samu kvalitetu seksualnog života. Oba partnera u odnosu trebala bi moći otvoreno i bez srama izraziti svoje seksualne želje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.