SRETNI ODNOSI

Tri testa kroz koje neprimjetno prolazite u vezi

Psiholozi naglašavaju da je prihvaćanje međusobnih nesavršenosti temelj zdrave veze

Psiholozi naglašavaju da je prihvaćanje međusobnih nesavršenosti temelj zdrave veze. ILUSTRACIJA

A. F.

8.9.2021

Ne morate nikoga mijenjati da biste vi bili sretni, ne morate mijenjati sebe da bi vas drugi voljeli.

U više od 40 godina proučavanja sretnih bračnih parova, Dr. Džon Gotman (John Gottman) je stvorio posebnu metodu koja pomaže sa 90 postosigurnosti predvidjeti hoće li se parovi razvesti u roku od 10 godina ili ne. Rezultati istraživanja Gotman instituta pokazuju zanimljive podatke.

Prema njegovim istraživanjima utvrđeno je da su uspješne veze one u kojima partneri sjajno razumiju da su sukobi i nesporazumi neizbježni u njihovom odnosu. Zapravo, sukobi u vezama nisu samo logični i prirodni, već su u psihološkom smislu i korisni. 

Kada se svađamo i prepiremo, istovremeno naučimo da volimo i popuštamo jedni drugima, učimo da odstupimo od „problema“ kako bismo bolje razumjeli svog partnera. Svi težimo pronalaženju osobe koja će postati naša srodna duša.

Psiholozi naglašavaju  da je prihvaćanje međusobnih nesavršenosti temelj zdrave veze. Jedan od prvih znakova nevolje u vezi su pokušaji promjene i "preoblikovanja" partnera ili kada od vas pokušavaju stvoriti "idealne". 

To je prva prepreka koja bi vas mogla sustići. Izlaz je samo jedan: voljeti partnera sa svim manama. Ne postoje ljudi bez problema. Sljedeća prepreka je manjak truda. Ako parovi ne pokreću i ne raspravljaju o svojim problemima na civilizovan način, sukob će prije ili kasnije dovesti do toga da se veza "začepi", poput odvoda u kupaonici.

Naredna prepreka je udaljenost. To se dešava kada partneri nisu sami, ali zapravo su nevjerovatno usamljeni i izgubljeni jedno pored drugog. Oni osjećaju da ne mogu doći do svoje druge polovine, da je toj osobi nije stalo ili još gore - da je ljubav nestala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.