ODNOSI

Kompromisi koje bi svaki bračni par trebalo da napravi

Doći do kompromisa u braku je umjetnost, koju obje strane moraju savladati da bi dobile ono što žele

Doći do kompromisa u braku je umjetnost. PINTEREST

A. F.

16.10.2021

Djeluje tako jednostavno, napraviti kompromis sa voljenom osobom oko spornog pitanja i uživati u bračnoj sreći. Međutim, stvari se tu obično zakomplikuju. 

Doći do kompromisa u braku je umjetnost, koju obje strane moraju savladati da bi dobile ono što žele. Mnogi parovi stupaju u brak sa klišeom na umu „sretno do kraja života“, zaboravljajući da je za takvo nešto potreban naporan rad. 

Ne postoji magični štapić za rješavanje bračnih problema, ali ono što postoji jesu kompromisi. Nekad ćete sa partnerom morati da se nađete na pola puta, a nekad da se potpuno prepustite i vjerujete da on radi ispravnu stvar za vas.

Ostanak kod kuće ili izlazak

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ste vi i vaš partner potpuno suprotne ličnosti, i da je on na primjer introvertan, a vi ekstrovertni. Ovo bi mogao da bude problem ako niste spremni na kompromis. Ako on više voli domaću atmosferu, a vi druženja na otvorenom, nesvjesno ga možete povrijediti ako insistirate stalno na izlascima. Neophodno je da oboje uložite jednak napor da zajedno provodite vrijeme i u kući, i napolju. 

Pokušavanje na vaš, pa na njegov način

Kada naiđete na neki problem, koji vam djeluje previše komplikovano, a pritom ni vi ni vaš partner ne možete da uvažite rješenje koje nudi druga strana, jedini način da nešto postignete jeste da pokušate i na jedan, i na drugi način. Pokušavanjem na vaš, pa zatim na njegov način, pokazujete da cijenite prije svega sebe, a zatim i svog partnera. 

Spajanje ideja u jednu

Ovaj kompromis zovemo spajanje, jer uključuje vas i vašeg supruga, sa svim vašim različitim pogledima na svijet koji vas okružuje, kako pronalazite tačku spajanja u cijeloj priči. Ovo se odnosi na mjesto gdje živite, izgled namještaja u kući, pa čak i mjesta za odmor. Koliko god da su vaše želje i težnje drugačije, vi ipak birate jedno drugo, i radite na spajanju vaših ideja u jednu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.