RAZLOZI

Zašto se odjednom osjećate zarobljeno u vezi koju ste smatrali savršenom

Ne ulazi se u ljubavnu vezu samo da bi se bilo u vezi, već zato što smo svim srcem zaljubljeni u datu osobu, a to je nešto na šta sebe ne možete natjerati

Kad god uđete u novu vezu, prije nešto što za nju zaista budete spremni, velike su šanse da ćete zbog toga zažaliti. ILUSTRACIJA

A. F.

7.12.2021

Skloni smo ka tome da mislimo da ćemo prema osobi koja nam je ukrala srce na prvi pogled, uvijek osjećati isti intenzitet ljubavi. Takvo razmišljanje je poprilično naivno, i vremenom shvatamo da su osjećanja ta koja su sklona promjenama.

Ponekad veza za koju ste mislili da je savršena i neuništiva počinje da izgleda okrnjeno, nestabilno i njene mane kreću da isplivavaju na površinu. To nerijetko može da bude tako nepodnošljivo, da na sve načine iz nje pokušavamo da pronađemo izlaz.

Uskočili ste u vezu prije nego što ste za nju bili spremni

Kad god uđete u novu vezu, prije nešto što za nju zaista budete spremni, velike su šanse da ćete zbog toga zažaliti. Ovakvo nešto se dešava kada ne procijenite dobro situaciju i ne vjerujete svojim osjećanjima. Možda ste u novu vezu ušli jer vas je ta osoba obasipala pažnjom, i pomislili ste da je vrijeme da joj date šansu. Možda vam se on i dopao kao ličnost, ali vi jednostavno niste bili spremni za tu vrstu posvećenosti. Ako je to slučaj, takvo nešto vam može stvoriti osjećaj zarobljeništva. 

Upoznali ste partnera onakvog kakav zaista jeste

U idealnom slučaju trebalo bi da započinjete vezu sa nekim koga zaista poznajete i ko ne predstavlja misteriju za vas. Međutim, realnost je takva da mnogi od nas započinju ljubavne avanture bez da zaista imaju predstavu o tome kakva je osoba sa kojom su intimni. To se može dogoditi ako vas druga osoba s namjerom obmanjuje, ili ste vi prebrzo donijeli zaključak o tome kakav je on. U svakom slučaju, kada ga konačno upoznate i ne svidi vam se njegova suština, vrlo je vjerovatno da ćete se osjetiti zarobljeno.

U vezi ste samo da ne biste bili sami

Ovo je vjerovatno jedan od najčešćih razloga zbog kog se neko može osjećati zarobljeno u ljubavnoj vezi. Ako ste ušli u vezu, jer ste mislili da vam je bolje da budete sa nekim nego sami, to je greška koja vas može skupo koštati. Kada ste u vezi sa nekim, ali ga zapravo ne volite, pri čemu manje volite činjenicu da ste sami, to može da bude veliki problem. Ne ulazi se u ljubavnu vezu samo da bi se bilo u vezi, već zato što smo svim srcem zaljubljeni u osobu, a to je nešto na šta sebe ne možete natjerati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.