TVRDE NAUČNICI

Evo koje pitanje pokazuje koliko vam je veza dobra

Prema nekim istraživanjima, parovi koji se često smiju zajedno imaju kvalitetniju vezu

Parovi koji se često smiju zajedno imaju kvalitetniju vezu. ILUSTRACIJA

A. F.

22.5.2022

Istraživači su okupili više desetina parova, a partneri su zatim ispričali kako su se prvi put sreli.

Ako želite da znate koliko je dobra vaša veza sa partnerom ili partnerkom, postavite sebi pitanje: Koliko se smijemo zajedno?

Prema nekim istraživanjima, parovi koji se često smiju zajedno imaju kvalitetniju vezu.

Istraživači su okupili 71 heteroseksualan par, a parovi su zatim ispričali kako su se prvi put sreli. Naučnici su brojali koliko se puta par nasmijao zajedno.

Parovi koji su se zajedno smijali imali su bolji kvalitet veze, definisan osećajem bliskosti i podrške.

Smijeh je također pokazao neke rodne razlike. Od 1.400 osmijeha koje su istraživači snimili, 62 posto došlo je od žena. Ali muški smijeh bio je zarazniji, što je prouzrokovalo da se njihove partnerke smiju zajedno sa njima. I to uzvraćanje je imalo poseban uticaj na muškarce.

Ovaj uzorak od 71 para suviše je mali da bi se donosili opšti zaključci, ali neka ranija istraživanja podržavaju ovakve rezultate. Ovo istraživanje objavljuje da sjećanja na lijepe događaje imaju blagotvoran uticaj na veze, i da smijeh igra glavnu ulogu u tome. Parovi koji se sjećaju vremena kada su se zajedno oko nečeg smijjali ocjenjivali su svoje veze višom ocjenom.

Naučnici vjeruju da je trenutak kada se parovi često smiju zajedno potencijalan način da se veza učini harmoničnijom i u cjelini jačom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.