BEZ PREDRASUDA

Raskrinkani su: Ovih pet mitova o seksu zaboravite što prije

Važno je za obostrano zadovoljstvo partnera

Žena.hr

Riješite se tabua vezanih za seks

Foto: Iustracija / Agencije


Iako se o seksu i seksualnost danas govori često, ove teme su i dalje tabui. Ovo važno, ali delikatno područje sadrži mnoge predrasude koje zaslužuju da budu raskrinkane. Na obostrano zadovoljstvo partnera.

U nastavku vam donosimo pet mitova vezanih za seks, kojih se treba osloboditi.

Gubljenje nevinosti

Nevinost predstavlja samo trenutno stanje u kojem osoba još nije imala prvi seksualni odnos. Gubljenjem nevinosti ne gubimo dio sebe, već dobijamo novo iskustvo, stičemo nova znanja, vještine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom smo u vezi.

Kada prestanemo da svoja prva seksualna iskustva posmatramo kroz prizmu gubitka nevinosti i svoje čistoće svima će dugoročno biti bolje.

Seks tokom menstruacije je prirodna kontracepcija

Žene od neželjene trudnoće nisu sigurne ni u trenucima kada imaju menstruaciju. Rizik da žena zatrudni je veoma nizak, ali mnoge osobe mogu imati ovulaciju i tokom ciklusa. S obzirom na to da znamo da sperma može ostati u jajovodima i po nekoliko dana, time se povećava rizik da dođe do neželjene trudnoće.

Korištenjem kondoma osigurat ćete zaštitu i od trudnoće, ali spolno prenosivih bolesti, naročito tokom menstuacije.

Masturbacija je loša za zdravlje

O ovom mitu se već godinama unazad govori, pa bi do sada većina ljudi trebala da zna da je on zapravo neistinit. Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za imunitet i raspoloženje. Ona nas uči kako da se odnosimo prema spostvenom tijelu, kako da ga osluškujemo i bolje razumijemo.

Postoji samo vaginalni orgazam

Mnogi, nažalost, još misle da je orgazam žene isključivo prouzrokovan penetracijom u vaginu i da je zapravo to jedini orgazam koji postoji. Nekim ženama je odličan i vole ga, ali drugima je lakše da dožive orgazam stimulišući klitoris. Ne postoji univerzalni recept za orgazam, svako tijelo i želja su individualni. Do orgazma se najlakše može doći slušanjem sebe, odnosno partnera, piše Žena.hr.

Seks loše utječe na sportske rezultate

Godinama se vrhunskim sportistima i sportašicama zabranjivao seks prije važnih događaja i izazova, ali nauka do sada nije pronašla vezu između seksa i lošijih sportskih rezultata. Ako je osoba pod velikim stresom prije važnog događaja, seks joj može pomoći da se opusti i odmori. 

Ipak, postoje i oni kod kojih napetost predstavlja blokadu, pa nemaju želju da za seksom u tim danima.

Više o temi Seks

VJEČITA DILEMA
Zašto se muškarci mijenjaju nakon seksa?

Više o:

Seks Mitovi Tijelo
NA VRH

Podijeli članak na