ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili razlog zbog čega vas partner nervira

Novi parovi će se prij fokusirati na pozitivna ponašanja nego negativna kod partnera, ali to traje dok traje i faza "medenog mjeseca"

Stres utiče na odnos sa partnerom. ILUSTRACIJA

A. F.

6.10.2022

Kada smo pod stresom fokusiramo se na negativne osobine partnera prije nego na pozitivne.

Upravo je to zaključak istraživanja objavljenog u magazinu Social Psychological and Personality Science. Prošle su studije pokazale kako "životni" stres može uticati na odnos s parternom ali na naše ponašanje. Ova ističe kako stresan život može uticati na to kako će partneri komunicirati i gledati jedan na drugog. Ali ova studija ističe jednu drugu stvar; stres može da uticati i na to što prvo primjetimo, poput toga da vas partner nervira, da krititikuje i da nema strpljenja.

- Otkrili smo da osobe koje stalno doživljavaju puno stresa izvan odnosa, poput problema na poslu, prije će primijetiti negativne stvari na partneru - navodi doktorica Lisa Nef.

Nef i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek vjenčani, ispunili su upitnik svake večeri 10 dana gdje su bilježili svoja ponašanja i partnerova. Prije studije su se izjasnili i o količini stresa u životu.

Saznali su da oni koji su nedavno prolazili kroz stresno razdoblje jesu i posebno svijesni svakodnevnih promena kod partnera u vidu negativnih ponašanja, a oni smatraju kako njihov partner unosi u odnos negativnost tokom tih 10 dana, ako se rezultati uporede s ispitanicima koji nisu pod stresom.

Novi parovi će se prije fokusirati na pozitivna ponašanja nego negativna kod partnera, ali to traje dok traje i faza "medenog mjeseca".

Čini se da jedan stresan dan nije uticao na to da se partner usmjeri na negativne osobine kod partnera, otkriva istraživanje. Radi se o nakupljenom stresu koji će često uticati na promjenu smjera pažnje.

Za mnoge ljude su prošle godine bile jako teške a stres vezan za pandemiju i dalje je prisutan. Ako se partneri koji su pod stresom fokusiraju na negativne strane partnera, to će sigurno uticati na odnos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.