ISTRAŽIVANJA

Da li su veze s većom razlikom u godinama zdravije

Najidealniji jaz u godinama, prema istraživanju, bio je kada je muškarac bio stariji za jednu do tri godine

Šta je istina. Steptohealth

Z. K.

28.1.2023

Stara izreka, „godine su samo broj“, u mnogim slučajevima može da bude apsolutno tačna.

Manje zadovoljstva

Ako pogledate krug svoje porodice i prijatelja, vjerovatno ćete da shvatite da poznajete par sa nešto većom razlikom u godinama. Kroz historiju je bilo riječi da je muškarac nekoliko godina stariji od žene, mada sve je češća i obrnuta situacija.

Prema Journal of Popular Economics, studija koja je mjerila heteroseksualne parove različitog uzrasta imala je neke zanimljive nalaze. Najidealniji jaz u godinama, prema istraživanju, bio je kada je muškarac bio stariji za jednu do tri godine.

Kada je ta razlika dostigla četiri do šest godina, bilo je manje zadovoljstva u vezi, a brojke su se pogoršavale kako se razlika u godinama povećavala u posljednjih sedam godina.

Iako godine nisu jedini faktor u raskidu bilo koje veze, one mogu da doprinesu faktorima koji otežavaju vezu. Ono što je najvažnije u vezi prevazilazi godine.

Emocionalna zrelost

Možda nije iznenađujuće da je mlađi partner skloniji da bude nesretniji i nezadovoljniji od starijeg partnera, bez obzira na pol, prema Journal of Popular Economics. Ono što drugi misle o vašoj vezi također može da igra ulogu.

- Svaki par koji je suočen sa ispitivanjem i diskriminacijom mora da radi mnogo više da bi uspostavio jaku vezu koja im pomaže da se izbore. 

Zdrava veza zahtjeva kompatibilnost, emocionalnu zrelost i kompromis, što može biti važnije od nečijih godina - kaže dr. Majk Meknulti piše Good Housekeeping.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.