BIOLOŠKI SAT

U kojoj dobi žene najviše uživaju u intimi s partnerom

U tridesetima žene često mogu čuti taj tihi sat

U određenoj dobi se povećava libido. Instagram

M. Z.

1.2.2023

Sada su već generacije žena odrasle sa popularnoj seriji "Seks i grad", a uz nju se na žensku seksualnost počelo gledati na potpuno drukčiji način. Žene u različitoj životnoj dobi imaju seksualni život, a želja za seksom nije vezana samo za dvadesete i mladost. Istraživači iz Teksasa provjerili koliko je seksualno želja povezana s godinama, piše ''Your Tango''.

Tri grupe

Biološki sat i njegovo glasno otkucavanje jako utječe na želju za seksom. U tridesetima žene često mogu čuti taj sat. Upravo taj sat tjera žene da "iskoriste preostale godine za rađanje" i tako im se u određenom životnom periodu povećava libido.

U istraživanju objavljenom u časopisu "Personality and Individual Differences" učestvovalo je 827 žena koje su bile podijeljene u tri grupe: visoka plodnost (u dobi od 18 do 26 godina), niska plodnost (u dobi od 27 do 45 godina) i menopauza (od 46. godine i više). Na temelju odgovora učesnica u internetskom upitniku, istraživači su otkrili da žene u dobi od 27 do 45 godina (one u kategoriji niske plodnosti) posjeduju "pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti", te da ove žene imaju "česte seksualne maštarije, aktivan seksualni život i spremnost na povremeni seks".

Pad plodnosti

- Naša otkrića sugeriraju da žene ne moraju nužno ''poludjeti za bebom'' kako bi doživjele seksualni vrhunac. Naši rezultati pokazuju da nema ništa posebno u tridesetima, ali da se ta ponašanja očituju kod svih žena koje doživljavaju pad plodnosti. Možda je teže začeti nakon 35. godine, ali istraživanje pokazuje da će žene biti motivirane do menopauze - objasnila je naučnica Džudit Iston (Judith Easton).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.