ZANIMLJIVO

Razvela se nakon 25 godina braka, muž mora da joj plati za sve kućne poslove koje je obavljala

Sudija Laura Ruiz Alaminos izračunala je iznos na temelju minimalne mjesečne profesionalne plate za četvrt vijeka

Ivana Moral. Daily Mail

E. T.

13.5.2023

Španski sud naložio je muškarcu da plati svojoj bivšoj supruzi Ivani Moral 204.000 eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućnih poslova.

Sudija Laura Ruiz Alaminos izračunala je iznos na temelju minimalne mjesečne profesionalne plate za četvrt vijeka koliko je par bio u braku.

Prema odluci objavljenoj u utorak, muškarac takođe mora da plaća Ivani penziju od 500 eura mjesečno, kao i 400 i 600 eura svojim ćerkama, koje sada imaju 20 i 14 godina.

“Moje kćerke i ja ostale smo bez svega nakon svih ovih godina ulaganja svog vremena, energije i ljubavi i porodice”, kazala je Moral govoreći o tome kako nakon razvoda braka nije dobila nikakva finansijska sredstva.

“Bila sam podrška suprugu u poslu i u porodici. Nikad nisam imala pristup finansijskim poslovima, sve je bilo na njegovo ime”, dodala je.

Par se vjenčao 1995. godine, ali je Moral zatražila razvod 2020. godine.

Na sudu je opisano kako je tokom braka muškarac izgradio uspješan posao s teretanama koji mu je omogućio kupovinu Porše Kajena, Rendž Rovera, BMW motora i farme maslinovog ulja od 70 hektara, koja je procijenjena na četiri miliona eura.

Kada je njihova starija ćerka napunila 16 godina, odbio je da joj plati nastavak školovanja pa je ona počela da radi, prenosi “Večernji”.

Kada su se vjenčali, sada bivši suprug zamolio je Ivanu da potpiše sporazum o razdvajanju dobara. Prema tome, on bi u razvodu zadržao cijelo svoje bogatstvo, dok bi se zajednička imovina podijelila.

Moral, čiji bivši suprug nije imenovan u sudskoj presudi, rekla je da se nada da će njen slučaj inspirisati druge žene.

Nakon što je zatražila razvod, prvo je dobila pola njihove kuće, ali ništa više, piše “Inews”.

“Razlog zbog kojeg sam odlučila da razgovaram sa medijima je što sam željela da žene znaju da možemo potraživati ​​kućne poslove kada postoji sporazum o razdvajanju dobara”, rekla je.

Marta Fuentes, njena advokatica, kazala je:

“Kako bi on mogao da nastavi svoju karijeru, ona je ostala kod kuće da čuva djecu, a oni nikada nisu pozvali nekoga da joj pomogne. Bila je njegova sjenka, radila je iza njega kako bi se on mogao profesionalno uzdići i postati neko”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.