PUTOVANJA

Japan: Trešnje u cvatu i ukusni sushi

Manje poznati razlozi zbog kojih je ovo atraktivna destinacija

(A. Sm.)

22.8.2014

Iako se ljepote Japana uglavnom povezuju sa trešnjama u cvatu i ukusnim sušijem, ta zemlja ima još mnogo toga da ponudi. Predstavljamo vam manje poznate razloge zbog kojih je Japan atraktivna destinacija.

Pravo na plažu

Zushi i Enoshima plaže su na oko sat vremena vožnje vozom od Tokija. Ako imate više vremena, idite do Nigima ostrva prekrivenog bijelim pijeskom, do kojeg vam je potrebno oko tri sata plovidbe. Plaža je popularna među surferima i ima mnogo pansiona u kojima možete iznajmiti bicikle. Kako biste se potpuno udaljili od uobičajene slike Japana, idite u subtropska Jaejama ostrva koja su blizu Tajvana. Jedno od njih, Taketomi, naseljava svega oko 400 ljudi, ali zato nudi mnoge prirodne ljepote.

Roštiljanje u prirodi

U gusto naseljenim gradovima Japana, lokalno stanovništvo odlazi u javne parkove, kada se poželi provoda u prirodi. Zabave se tolerišu, pod uslovom da svako počisti nered iza sebe. Jojogi park u Šibuji i Ueno park u Taitu, oba u Tokiju, popularni su među stanovnicima, zato što se nalaze na obalama rijeke Tamagave.

Spavajte u umjetničkoj instalaciji

Dogo Onsen na Šikoku ostrvu je najstariji termalni izvor u Japanu koji je bio inspiracija za Oskarom nagrađeni crtani film "Spirited Away". Drveno javno kupatilo na tri sprata voli čak i carska porodica, a uskoro će proslaviti 120. rođendan i to veoma modernim festivalom. Naime, umjetnik Fuđiko Nakaja napravit će instalacije u glavnom dijelu spa centra. Devet hotela također želi da učestvuje i već je angažovalo umjetnike da transformišu njihove sobe i apartmane, piše b92.

Rock 'n' Roll nije mrtav

Rock festival na planini Fudži osnovan je 1997. a ove godine se održava između 25. i 27. juna. Prvog dana, nastupila je grupa Red Hot Chili Peppers, ali su zbog kiše posjetioci bili nezadovoljni. Organizatori su odlučili da otkažu naredni dan, koji je, kako su kasnije uvidjeli, bio sunčan. Konačno, za festival su uslijedili bolji dani, pa se sada tradicionalno održava u Naeba skijalištu na glavnom ostrvu, a ove godine nastupaju Damon Albarn, Cyril Hahn, SBTRKT i domaći bend Pia-no-jaC. Drugi festival Summer Sonic, održava se 16. i 17. avgusta istovremeno u Tokiju i Osaki, poznatoj kao Liverpool Japana. Festival će ugostiti Metronomy i Arctic Monkeys.

Istražite Japan na dva točka

U Tokiju je vlažnost vazduha veoma visoka, što vam može smetati prilikom bavljenja fizičkim aktivnostima. Zato sebi zacrtajte realne ciljeve kad je riječ o obilasku grada biciklom. Odličan izbor je Šova Kinen Koen memorijalni park koji ima 14 kilometara biciklističkih staza, ali i zabavne aktivnosti za djecu. Inače, u Japanu je moguće veoma povoljno iznajmiti bicikl i to putem sajta, ili u specijalizovanim radnjama, kao što je MUJI.

Probajte jegulju, ljetnji delikates

Dan vola (ushi-no-hi), 29. juli, dan je kada se u Japanu jede jegulja (unagi). Ljudi su naime, dugo vjerovali da tada treba jesti jela čiji nazivi počinju na slovo "u". Sada, međutim, vjeruju da jegulju treba jesti protiv umora, koji se povezuje sa ljetnjim žegama. Grad Hamamacu na dva sata vožnje vozom od Tokija, ima duboko jezero prepuno jegulja. Možete da odsjednete u tradicionalnoj japanskoj gostionici Kai Enshu koja se nalazi na obali Hamana i specijalizovana je za jela od jegulje. Zanimljivo je da ovdje možete probati čak i sladoled od jegulje.

Razmazite stopala

Nakon više dana koje ste proveli "na nogama", vaša stopala zaslužuju malo njege. Putujte vozom kroz planinsku Jamagata prefekturu i uživajte u spa njezi stopala, koja se nudi u samim kupeima. Ako vam to djeluje suviše čudno, treba da znate da East Japan Railway pravi vagone za razgledanje predjela sa dva metra dugim kupatilima pored visokih prozora, koje mogu koristiti četiri osobe istovremeno. Usluga će biti dostupna od jula i dio je kampanje koja bi trebalo da promoviše turizam ove regije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.