PUTOVANJA

Škotska: Čarobni dvorci i zelena polja

Bez čega bi Britanija danas mogla da ostane

(A. Sm.)

18.9.2014

Ako Škoti na referendumu odluče da više ne budu dio Velike Britanije, ona će ostati bez nevjerovatnog blaga. Predstavljamo vam sve ljepote Škotske bez koje će možda ostati Velika Britanija.

Edinburg

Edinburg je ne samo jedan od najljepših gradova u Evropi, to je i grad sa fantastičnim položajem. Pogled neočekivano puca sa maltene svakog ćoška - zelena brda, krajičak plavog mora, siluete zgrada, i crvene litice. To je grad koji prosto vapi da bude istražen pješice - uske uličice, pasaži i stepenice, i skrivena crkvena dvorišta na svakom koraku će vas odvlačiti sa glavnih ulica.

Vjerovatno jedna od najprepoznatljivijih građevina Škotske je Edinburški zamak. Njegova impozantna struktura diže se iz vulkanskih stijena i gleda na Edinburg.

Ostrva Mull i Iona

Mull je drugo najveće ostrvo u Unutrašnjim Hebridima. Iz divne luke Finefert možete trajektom doći do manjeg ostrva Ione, koje se smatra historijskim centrom kršćanstva u Škotskoj. Kada dođete na Ionu, možete uživati u mirnom Brdu anđela, gdje se navodno molio sveti Kolumba. On je osnovao manastir na Ioni i širio kršćanstvo po Škotskoj.

Ostrvo Skye

Ostrvo Skye najveće je u Unutrašnjim Hebridima. Njegova glavna atrakcija je priroda zbog koje se već godinama nalazi na listama najljepših ostrva Evrope.

Lovh Leven i Loch Lin

Škotska je poznata po brojnim jezerima, koja su staništa brojnih životinjskih vrsta. Loch Leven tako naseljava ogroman broj ptica.

Loch Ness

Loh Nes je postalo poznato po tome što je navodno dom čudovišta iz vodenih dubina. Zbog toga ga svake godine posjećuju milioni turista, nadajući se da će ga baš oni zabilježiti svojim fotoaparatima. Oni koji ne vjeruju u postojanje čudovišta, dolaze do Loch Nessa zbog ostataka zamka Arkart.

Danrobin zamak

U ovom zamku živjela je vlastela u 13. stoljeću. To je jedna od najstarijih kuća u zemlji koja je od nastanka bila naseljena.

Ostrva Orkney

Skara Brae na Orkneyi ostrvima jedno je od najbolje očuvanih prahistorijskih sela u Zapadnoj Evropi. Na ostrvima se nalazi i Brodgarov krug, struktura od kamenja poslaganog u krug, koja datira iz perioda između 2.000 i 2.500 godine prije nove ere.

Ostrvo Lewis

Osim Brodgarovog kruga, Škotska ima i Kalanish, spomenik napravljen prije 4.500 godina na ostrvu Lewis. Tu je i Dan Kralovej, jedan od najboljih primjera škotskog „broha“. Dan Karlovej sagrađen je oko 100. godine prije nove ere.

Saint Andrews

U obalskom gradu Saint Andrews nastala je čuvena igra golf.

Glen Ko

Glen Ko je vjerovatno najpoznatija dolina u Škotskoj.

Zamak Stirling

Veliki zamak Stirling bio je dom dinastije Stewart. Ovdje je škotska kraljica Meary krunisana kada je imala samo devet mjeseci. Također, iz ovog zamka je Villiam „Hrabro srce“ vodio vojsku u čuvenu bitku 1297.

Invero bašta

Ova bašta prepuna egzotičnih biljaka nalazi se pored Loch O jezera.

Zamak Stalker

Ovaj zamak okružen vodom blizu grada Oban sagrađen je 1320. i u privatnom je vlasništvu zbog čega su ture ograničene.

Glazgow

Mnogi turisti „preskaču“ Glazgov, najveći grad u Škotskoj. Međutim, njegov urbani šarm je jedinstven i smatra se kulturnim centrom Škotske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.