PUTOVANJA

Najjeziviji i najstrašniji podzemni gradovi svijeta

Većina nas živi „društveno prihvatljivim“ načinom života

(A. Sm.)

19.9.2014

Većina nas živi „društveno prihvatljivim“ načinom života ni ne sluteći da ispod površine zemlje žive mnogi ljudi. Neki od njih su dole svojim izborom, dok drugi ustvari drugog izbora ni nemaju. Svima je zajedničko samo jedno, a to je da su u nekom trenutku svog života prihvatili dom ispod površine Zemlje. Sramotno je da naše društvo nije ni svjesno svijeta koji se nalazi nama ispod nogu, niti čini išta da ga vrati na površinu.

Bukurešt, Rumunija

2230892423-ae846d4fb8

Ispod ulica glavnog Rumunskog grada nalazi se cijela mreža tunela koji daju sklonište povećoj grupi ljudi, većinom ovisnika o teškim drogama, te odbačenoj i usamljenoj djeci. Vođa ove skupine, odnosno očinska figura, oslovljava sebe sa „Bruce Lee“ i pod svoje okrilje uzima odbačene pripadnike društva. Svoj život posvetio je tome da ovu djecu makne s ulica velikoga grada kako bi im pružio koliko-toliko siguran dom, ali većina njih koristi ga samo kao mjesto gdje u miru mogu uzimati drogu.

Ulan Bator, Mongolija

mongolians-living-underground-18

Dok je Mongolija prelazila iz Sovjetskog socijalizma u kapitalizam, mnogi njeni građani ostali su bez posla i svojih domova. Rezultat toga je činjenica da su mnogi roditelji morali napustiti svoju djecu. I dok se zimske temperature spuštaju debelo ispod nule, pa i do -34 stepena, 4.000 djece svoje utočište traži u kanalizacijskim tunelima koji se nalaze ispod površine grada od 2,5 miliona stanovnika. Uz napor međunarodnih dobrotvornih udruženja pokušava ih se spasiti i pružiti im nekakav stabilan dom, ali ipak ostaje činjenica da ispod površine Zemlje, uz djecu, žive i hiljade odraslih osoba koje isto tako nemaju drugi krov nad glavom.

Kazan, Rusija

3404312498-d70900de47

Prilikom istrage terorističkog napada u kojem je svoj život izgubio jedan sveštenik, policija je pronašla bunker od osam nivoa ispod džamije u Kazanu. Tamo su pronašli Islamsku sektu od 27 djece i 38 odraslih osoba. Mnoga od te djece nikada nisu bila na površini, išla u školu, ili pak posjetila doktora. Ovaj bunker u obliku labirinta djelo je 83 godišnjeg Faizrakhama Satarova koji je, nakon što je vidio kako iskre frcaju iz tramvajskog kabla, i protumačio to kao božji znak, odlučio ispod džamije sagraditi bunker u koji je smjestio svoju vjersku školu.

Pariz, Francuska

4935083064-5ac12ea0b7

Poznatije kao kraljevstvo mrtvih, katakombe u Parizu su veoma impresivno, 320 kilometara dugo groblje. To je vječno počivalište za preko šest miliona duša. Ali, manje poznata činjenica je da se unutar tih katakombi nalazi cijeli jedan mali grad s restoranima, kinom i barovima. Prilikom istrage jednog ubistva pariški policajci pronašli su tajni ulaz u ove tunele i zapanjili se onime što su unutra našli. Bar u potpunosti opremljen sa TV-om, telefonskim linijama i raznim pićima., kino dvorana s projektorom i sjedalima izrezbarenim od kamena... Na ulazu u tunel bila je postavljena kamera koja je snimala svaki ulazak. Kada su nakon nekoliko dana policajci vratili kako bi bolje istražili ovo područje našli su napuštene tunele i poruku na kojoj je pisalo: „Nemojte nas više pokušati tražiti", piše Punkufer.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.