PUTOVANJA

Pokazao da je u Mostaru moguće biti sit za 5 dolara

Endi Li Grejem, poznati svjetski beskućnik, boravio u BiH

Autor:A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ

22.9.2014

“Posjetio sam 93 zemlje svijeta do sada, ali Stari most u Mostaru je najlješi most koji sam ikada vidio”,  poručio je jedan od najpoznatijih svjetskih beskućnika Endi Li Grejem (Andy Lee Graham). Bio je iznenađen i brojem turista pa u jednom videu ističe da je Mostar jedna od destinacija u kojoj je vidio najviše turista na jednom mjestu.

Prihvatio izazov

Endi Li Grejem jedan je od najznačajnijih putnika današnjice, osnivač popularne stranice Hobotraveler.com, na kojoj je napisao hiljade komentara o gradovima koje je posjetio, a iz kojih je, ujedno, objavio i niz fotografija te više od 1.000 videouradaka.

Autor je knjige “The Rules of Travel” i jedan je od najpraćenijih blogera, a posljednjih dana hiljadama fanova koji ga svakodnevno prate na njegovoj stranici i društvenim mrežama, Grejem je govorio o Mostaru i Sarajevu.

Njegova životna misija su putovanja, na koja se iz Indijane, gdje je do tada imao stalni boravak, otisnuo 1998. godine.

- Ja nisam luda, ja sam svjetski građanin. Beskrajno sam znatiželjna osoba, ne trebaju mi kuća, auto i dnevna rutina da bih bio sretan. Za razumnu cijenu mogu naći mjesto za život u bilo kojem gradu na planeti. Želim uživati u životu i svemu što on pruža - tvrdi Grejem na popularnom turističkom sajtu.  

andy-lee-graham-133

Grejem: Na svoju kartu ucrtao i BiH

Top-putopisac i fotograf današnjice ne pravi velike planove i više bi se moglo reći da luta planetom. Tako je u i BiH stigao ne zato što je o njoj ranije maštao nego da bi odgovorio na izazov posjetioca njegovog bloga, koji mu je rekao da ne može preživjeti jedan dan za pet dolara i pri tome ne biti gladan.

Dokaz da je život s tako malo novca moguć potražio je u Mostaru, gdje je uspješno i obavio svoj zadatak.

U svom prvom desetominutnom videu Endi se osvrnuo na životni standard i ističe da ovdje mnogo ljudi ne posjeduje automobile i da su trgovine smještene u centar grada, dok je u Americi situacija sasvim obrnuta. Informacija pažnje vrijedna je i ta da ovdje turisti ne moraju trošiti novac na vodu za piće.

Koristeći kameru kao svjedoka, Endi je u Mostaru jedan grozd i bananu za doručak platio manje od jednog dolara. Za ručak je odabrao pecivo i sir, na šta je potrošio skoro 3,65 KM. Pojeo je i kebab za 3 KM i sve je pokrilo 5,08 dolara.

Plaćeni oglasi

Nakon što je napustio Mostar, zaputio se u Sarajevo, prošetao glavnim ulicama i, kako kaže, želio je upravo to - hodati naokolo i upoznati ljude. Zanimljivu scenu imao je sa jednom novinarskom ekipom na koju je naišao dok je bila na zadatku, ali se njihova komunikacija odvijala teško, pomalo i smiješno.

- Prelazio sam raskrsnicu u Sarajevu i “Al Jazeera” je snimala prolaznike pa sam otišao do njih da ih zadirkujem, ali oni zaista ne govore engleski - napisao je Endi ispod videa koji je na svom blogu objavio u petak, a već jučer otputovao je u Beograd.

Ovaj 55-godišnji Amerikanac putuje svijetom 365 dana u godini i u svojim audio i videodokumentima objašnjava geopolitičke i kulturološke razlike na koje nailazi. Finansira se od prihoda s "Google Adsensea", odnosno plaćenih oglasa koji se plasiraju uz njegove priče. Jedan je od rijetkih vječnih putnika bez ikakvog krova nad glavom i nerijetko je izložen ekstremnim situacijama. Bivao je na mjestima gdje je veća vjerovatnoća da će stradati nego preživjeti. Samo dva mjeseca nakon što se okončao teški rat 2003. godine, posjetio je Irak, a samo dvije sedmice prije strašnog cunamija boravio je na Haitiju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.