PUTOVANJA

Adrenalinsko istraživanje Južne Amerike

Ovaj dalek i neistražen kontinent za mnoge je destinacija iz snova

(A. Sm.)

26.9.2014

Ovaj dalek i dobrim dijelom neistražen kontinent za mnoge je destinacija iz snova. Ono što pruža ne može se uporediti s ostalim turističkim destinacijama svijeta, a iskustvo i doživljaje koje ćete tokom putovanja steći ostat će urezani u vašem sjećanju do kraja života. S tropskim šumama, velebnim Andama i raznolikim krajolicima Južna Amerika je idealno mjesto za avanturistički odmor.

Amazonska prašuma, Peru

Najveća svjetska prašuma zauzima gotovo jednu trećinu Južne Amerike oko rijeke Amazon. To je ujedno i područje s najvećom svjetskom bioraznolikošću, a proteže se kroz devet država, a čak 60 posto se nalazi u Brazilu. Prašuma je dom brojnim domorodačkim indijanskim plemenima koja se često mogu susresti prilikom avanturističkog putovanja.

Cijena: cijena varira o turi, ali kreće se oko 200 američkih dolara po osobi za dvodnevni izlet.

Cesta Smrti, Bolivija

Bolivija je država koja graniči s Brazilom na sjeveru i istoku, Paragvajem i Argentinom na jugu, te Čileom i Peruom na zapadu. Zapadni dio zemlje je planinsko područje Anda, a istočni nizinski pripada amazonskom slivu pokrivenom kišnim šumama. Bolivija je nadaleko poznata i po neobičnoj turističkoj atrakciji „Cesti smrti“ koja se smatra jednom od najopasnijih cesta na svijetu.

To je cesta duga svega oko 60 kilometara, ali godišnje uzme od 200 do 300 života! Cesta povezuje La Paz i Coroico i jedna je od rijetkih saobraćajnica koje povezuju prašumu Amazona i Yungas, sjevernu regiju Bolivije te njen glavni grad.

Cijena: Cijena se kreće oko 60 američkih dolara po osobi, manje ako putujete u grupi.

Iguazu vodopadi, Argentina

Vodopad koji rijeku Iguazú dijeli na gornji i donji tok spada među najveće i najspektakularnije vodopade na svijetu. Ovo mjesto je proglašeno svjetskom baštinom, a kako i ne bi - ovi su vodopadi zaista predivni. Vodopadi se nalaze u nacionalnim parkovima Iguazú u Argentini i Iguaçu u Brazilu, i sastoje su od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. Neki individualci su visoki 82 metra, dok je većina visoka šezdesetak metara. Od 2,7 kilometara kanjona, samo 900 nije prekriveno vodopadima.

Cijena: Ulaz u nacionalni park stoji 100 dolara po osobi.

Treking u izgubljeni grad u Kolumbiji

Probudite svoju avanturističku stranu i istražite kolumbijski Izgubljeni grad poznatiji pod imenom Ciudad Perdida. Grad se smjestio u kolumbijskoj prašumi nedaleko Karipskog mora, a otkriven je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, iako su lokalna plemena i ranije znala za njegovo postojanje. Okuplja brojne ostatke civilizacije indijanskog plemena Tayrona koje datiraju iz 8. stoljeća. Ovo predivno arheološko čudo, sastoji se od niza terasa urezanih u planine, popločanih cesta i nekoliko malih kružnih trgova, piše Punkufer.hr.

Cijena: Cijena obilaska je od 315 američkih dolara naviše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.