PUTOVANJA

Madagaskar: Predivna izgubljena oaza

Ovaj otok ima vlastiti ekosistem kakvog nema nigdje na svijetu

(A. Sm.)

2.10.2014

Jeste li ikada čuli za Atsinananu? Ovaj sklop nekolicine nacionalnih parkova Madagaskara je jedinstveno mjesto na našoj Planeti koje je posebno po mnogo čemu, ali prvenstveno po životinjskim i biljnim vrstama koje postoje samo ovdje i nigdje drugo na svijetu.

Atsinanana je zapravo naziv za šest nacionalnih parkova smještenih na Madagaskaru, otoku koji se prije 60 miliona godina odvojio od Afrike, i od tada evoluirao i razvio vlastiti ekosistem kakvog nema nigdje na svijetu.

Prašume su nakon odcjepljenja Madagaskara od kopna odigrale ključnu ulogu u odvijanju ekoloških i bioloških procesa, kao i ostrvske biološke raznolikosti, koja uključuje izniman broj ugroženih vrsta, poput velikog broja primata i lemura.

Oko 80 do 90 posto svih biljnih i životinjskih vrsta u prašumama Atsinanana su endemi i ugrožene vrste jer su nastale i mogu obitavati samo u ovom jedinstvenom prašumskom biotopu.

Od 123 vrste sisavaca na Madagaskaru njih 78 živi u zaštićenom području parkova, a 72 su na Crvenoj listi ugroženih vrsta IUCN-a. Također su ovi nacionalni parkovi poznati po "megaraznolikosti", te u njima živi oko 1.200 vrsta biljaka, pet vrsta primata, sve vrste lemura, sedam vrsta glodara, šest vrsta sisavaca mesoždera i nekoliko vrsta šišmiša.

Atsinananu čine nacionalni parkovi Andohehela (760 km2), Andringitra (31,16 km2), Masoala (2.400 km2), Marojejy (555 km2), Ranomafana (416 km2) i Zahamena (643 km2).

Cijelo područje Atsinanane je 2009. godine uvršteno na UNESCO-v popis Svjetske baštine, a i brojne druge organizacije brinu za očuvanje staništa koja su zbog eksploatacije resursa danas veoma ugrožena, piše Punkufer.hr.

Dakle, ako ste obožavatelji lemura, crtanog serijala, speleologije i predivnih neotkrivenih prostranstava - znate koja vam je sjedeća destinacija! Detalje pogledajte u galeriji...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.