PUTOVANJA

Sedam nevjerovatnih građevina koje "vise" na liticama

Pogled na ova zdanja oduzima dah

(A. Sm.)

16.10.2014

Jeste li ikada vidjeli građevine koje su izgrađene na samoj strmoj stijeni ili litici? Sigurno ste se zapitali koji se to majstor, i zbog čega dosjetio gradnje u takvim uslovima, no ipak - te građevine postoje i dan danas i nalaze se na svim krajevima svijeta.

Bandiagara

Litice Bandiagare su upisane na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Africi kao jedan od najdojmljivijih afričkih krajolika litica i pješčanih visoravni s prekrasnom dogonskom arhitekturom.

Nebeske pećine Nepala

Smještene su u srcu Himalaja, 50-tak metara od tla, a u potpunosti napravljene ljudskom rukom. Ima ih na hiljade, a stare su hiljadama godina. Zašto su izgrađene i kako - to ostaje misterij i danas.

Madara Rider u Bugarskoj

Ovo nije građevina, ali je veliki reljef uklesan u stijeni koji prikazuje veličanstvenog konjanika 23 m iznad nivoa zemlje na jednoj gotovo vertikalnoj 100 m visokoj stijeni.

Predjamski dvorac u Sloveniji

Predjamski dvorac je vjerovatno najveća turistička atrakcija u Sloveniji, a podignut je u 17. stoljeću na vrlo neobičnoj lokaciji, na strmoj litici ispred ulaza u pećinu.

Maijishan pećine u Kini

Maijishan je naziv za ukupno 194 pećine u pokrajini Gansu u Kini. Ovaj nevjerovatni arhitektonski poduhvat sadrži preko 7.200 budističkih skulptura i više od 1.000 kvadratnih metara ukrašenih raznim zidnim ukrasima.

Tunel Gouoliang u Kini

Ovaj tunel postao je prava turistička atrakcija jer pruža zaista spektakularne i impozantne poglede na okolinu. Iako nije baš siguran i građen je prema lošim standardima, tunel služi svojoj svrsi.

Al-Hajjarah palača

Ovaj kompleks se nalazi na stijeni a izgleda baš poput nekog izgubljenog grada koji bi mogao poslužiti kao set za neki nastavak filma James Bonda. Datira u davno 11. stoljeće te pruža zaista nezaboravni pogled i fotografski motiv, piše Punkufer.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.