PUTOVANJA

Idealna destinacija za 2015. godinu je Crna Gora

Preporuka čuvenog magazina "Forbs"

(M. KUNARAC)

16.1.2015

Čuveni časopis "Forbs" objavio je svoje turističke preporuke za 2015. godinu, a kao tri posebno izdvojene destinacije navode se Crna Gora, Namibija i Litvanija.

Nakon duže ekonomske krize, putovanja su ponovo aktuelna, navodi "Forbs". To pokazuje i izvještaj Svjetske turističke organizacije prema kojem je tokom 2014. godine zabilježen rekordan broj turista - čak 1,1 milijarda.

Sasvim je sigurno da će broj turista rasti i tokom 2015. godine, a novinarka "Forbsa" Aleksandra Kirkman kao nezaobilazne destinacije preporučuje tri navedene zemlje za koje tvrdi da će uskoro biti sve popularnije među turistima. 

Crna Gora

Iako je dugo bila u sjenci susjedne Hrvatske, Crna Gora je na putu da postane svjetski poznata destinacija elitnog turizma, zahvaljujući svojoj idiličnoj, skoro trista kilometara dugoj obali i surovim planinama u unutrašnjosti, ispresjecanim kanjonima rijeka i planinskim jezerima, sa čak dva područja zaštićena od Uneska, među kojim je i spektakularni nacionalni park Durmitor, bilježi Kirkmanova.

Ona u svojoj preporuci ističe poluostrvo Sveti Stefan koje je trenutno u vlasništvu elitnog lanca “Aman resort”, najavljeno otvaranje prvog evropskog “One&Only” ljetovališta upravo u Kumboru, kao i Uneskom zaštićeni Stari grad u Kotoru, zatim Porto Montenegro koji je izgradio Piter Mank sa jednom od vodećih evropskih marina.

Namibija

Na talasu proslave četvrt vijeka od proglašenja nezavisnosti, Namibija se svijetu predstavlja kao jedan od bisera Afrike, pozitivan primjer za sve ostale afričke države. To je bila prva afrička zemlja koja je ustavom uredila zaštitu životne sredine, primećuje Kirkman, čime je divlji svijet zemlje naprosto procvjetao.

Danas je nešto više od 40 posto zemlje pod najvećom zaštitom, a Namibija se može pohvaliti i najvećom populacijom crnih nosoroga i geparda na svjetu. Namibija je i jedina zemlja na svijetu u kojoj je zabilježen porast broja slobodnih lavova.

U ovoj zemlji nalazi se i najveća pješčana dina na svijetu, poznata pod imenom Šuvlej, kao i kanjon rijeke Fiš, najveći kanjon na afričkom kontinentu.

Litvanija

Bivša sovjetska republika ove godine preuzima štafetu Evropske unije, što znači da će, između ostalog, pažnja biti usmjerena i na njene ljepote i potencijale, sa brojnim turističkim olakšicama.

Litvanija se može pohvaliti sa čak tri mjesta koja su na Uneskovoj listi zaštićenih područja, uključujući i starogradsko jezgro prijestonice Vilnjus, koje važi za jedan od najvećih starih gradova u centralnom i istočnom dojelu Evropu.

Treba istaći i Kursku prevlaku, skoro sto kilometara dugu pješčanu prevlaku koja razdvaja Kurski zaliv i Baltičko more.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.