PUTOVANJA

Znate li zašto je Chicago dobio nadimak "vjetroviti grad"?

Porijeklo još uvijek nije sasvim razjašnjeno

(D. K.)

30.3.2016

Porijeklo poznatog nadimka američkog grada Chicaga nije sasvim razjašnjeno. Najočiglednija objašnjenja su da potiče od ledenog vjetra, koji puše sa jezera Michigan i čisti gradske ulice.

Druga popularna teorija skovana je u odnosu sa čikaškim predsjednicima i političarima, za koje se smatralo da su puni toplog vazduha i koji su unosili vjetar u politički život zemlje. Zagovornici ovog stanovišta se obično pozivaju na članak urednika lista "New York Sun" Charlesa Dana iz 1890. godine.

Svojevremeno, Chicago se takmičio sa New Yorkom oko domaćina Svjetskog sajma 1893. godine (Chicago je na kraju pobijedio), a Dana je upozorio svoje čitaoce da ignoriše besmislene tvrdnje tog vjetrovitog grada, piše History.

Danu se često pripisuje popularizovanje nadimka "vjetrovitog grada", iako prema knjizi Davida Wiltona "Word Myths: Debunking linguistic urban legends", istraživači nikada nisu uspjeli da pronađu njegov originalni članak, pa ga stoga mnogi sada odbacuju kao mit.

Čak i da članak zaista postoji, pomalo je nevjerovatno da su Charles Dana ili debata oko Svjetskog sajma odgovorni za popularizovanje nadimka Chicaga.

chicago-and-lake-michigan-26266-1920x1200

Jezero Michigan

Nadimak datira od 1870-ih godina

Etimolog Barry Popik, koji je duže vrijeme istraživao pitanje vjetrovitog grada, otkrio je dokaze da je ovaj nadimak Chicaga već bio objavljen u novinama 1870-ih godina, nekoliko godina prije nego što je Charles Dana postao zaslužan za nadimak.

Popik je također pronašao podatke da je ovo ime ukazivalo i na vjetrovito vrijeme u Chicagu, kao i na metaforički udarac na svoje navodno razdragano građanstvo.

Mnogi citati u novinama drugih gradova srednjeg zapada u SAD-u, koji su u rivalstvu sa Chicagom, također koriste ovaj popularni nadimak.

Na primjer, naslovnica "Cincinnati Enquirer" iz 1876. godine je koristila frazu "taj vjetroviti grad" kako bi opisala tornado koji je potresao Chicago.

- Upotreba ove sintagme u časopisu "Cincinnati Enquirer" je imala dvostruki značaj - rekao je Popik za "Chicago Tribune" 2006. godine.

- Koristili su termin i za vjetrovite, nestalne govornike i za vjetrovitu oluju u Chicagu - dodaje Popik.

Budući da je Chicago svoj povjetarac sa jezera ranije koristio da se promoviše kao idealno mjesto za ljetni odmor, Popik i drugi su zaključili da je ime vjetrovit grad možda zaživjelo kao referenca na vrijeme, a da je potom zadobila dvostruko značenje, koje je oživjelo krajem 19. stoljeća.

Chicago nije najvjetrovitiji grad u SAD-u

Interesantno je da, iako je Chicago svoj nadimak dobio dijelom zbog žestokih vjetrova, on nije najvjetrovitiji grad u SAD-u. Zapravo, meteorološka istraživanja otkrivaju da Boston, New York i San Francisco imaju veću prosječnu brzinu vjetra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.