PUTOVANJA

DUBAI PONOVO OBARA REKORDE Uskoro počinje izgradnja najvišeg tornja na svijetu koji će podsjećati na minaret

Izgradnja će koštati oko milijardu dolara

(D. K.)

11.4.2016

U Dubaiju bi uskoro trebalo da počne izgradnja tornja koji će biti viši od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, saopćila je građevinska kompanija "Emaar Properties".

- Izgradnja tornja koštat će oko milijardu dolara, a on će biti "malo viši" od Burj Khalife - najavio je predsjednik upravnog odbora "Emaara" Mohamed Alabar, predstavljajući novinarima u Dubaiju detalje tog projekta.

najvisi-neboder

Toranj je dizajnirao špansko-švicarski arhitekta Santiago Calatrava Valls

- Konačna visina zgrade bit će objavljena po okončanju izgradnje - rekao je Alabar, dodajući da bi njegova kompanija željela da toranj "pokloni gradu prije 2020. godine", kada će Dubai biti domaćin svjetske izložbe "World Expo", prenijela je agencija AFP.

novi-toranj-bit-ce-visi-od-burj-khalife

Novi toranj bit će viši od Burj Khalife

Toranj, koji je dizajnirao špansko-švicarski arhitekta Santiago Calatrava Valls, imat će više vidikovaca, kao i 18 do 20 spratova na kojima će se nalaziti, između ostalog, restorani i hoteli.

maketa-novog-tornja

Maketa novog tornja

On će biti uzak i podsjećat će na minaret, a bit će "pričvršćen" za zemlju pomoću snažnih kablova, saopćila je kompanija "Emaar".

Oblakoder Burj Khalifa je visok 828 metara, a njegova izgradnja koštala je milijardu i pol dolara. Otvoren je u januaru 2010. godine.

burj-khalifa-trenutno-najveca-zgrada-na-svijetu

Burj Khalifa, trenutno najviša zgrada na svijetu

Dubai je poznat po izgradnji na desetine futurističkih oblakodera, koji su značajno izmijenili izgled tog grada.

Saudijska kompanija "Kingdom Holding" istovremeno planira da u Jeddahu podigne zgradu koja će premašiti Burj Khalifu i bit će viša od jednog kilometra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.