PUTOVANJA

PREŽIVJELI HILJADE GODINA Ovo su najstariji svjetski spomenici s mračnim tajnama koje niko ne može objasniti

Historijske ljepote krase zemlju već hiljadama godina

Autor:(Dž. Č.)

20.6.2016

Neobični spomenici krase zemlju već hiljadama godina, a imaju značajnu historijsku, kulturnu i duhovnu ulogu. Pun kufer donosi deset najpoznatijih koji su preživjeli do današnjih dana.

Stonehenge, Engleska

Ovaj prahistorijski spomenik sagrađen je između 3.000. i 2.000. godine prije Krista, a još i danas naučnici dvoje oko načina kako su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se niti ko je gradio slične ovakve spomenike po Velikoj Britaniji koji su podignuti u religijske svrhe. Neupitno je pak, da svako ko posjeti ovo mjesto u Engleskoj, osjeti 'energetsku prisutnost'. 

Sigirija, Šri Lanka

Sirigija je monolitna stijena, znana još i kao lavlja stijena, na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje palače kralja Kashyapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visoka je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Jedna je od najposjećenijih spomenika na Šri Lanki.

Špilje u Meksiku 

Meksiko skriva brojne duboke špilje na kojem su se održavale razne neobične aktivnosti. Špilje u Chitchen Itzi i Valladolidu su iznimno popularne među turistima zbog svoje nadnaravne ljepote, a svoju popularnost zahvaljuju i legendama o žrtvovanju životinja i ljudi svojim bogovima. 

Piramide, Egipat

Piramide u Gizi najpoznatiji su i najveličanstveniji spomenici iz vremena starog Egipta. Smještene u pustinji ublizini Kaira, a uživaju veliku popularnost među turistima. Radi se o ukupno tri piramide, a najpopularnija je Keopsova, koja je ujedno najveća i najstarija piramida na svijetu. Naučnici i dalje nisu sigurni kako su podignuti ovi veliki spomenici koji privlače tisuće turista iz cijelog svijeta. 

Kineski zid, Kina

Ovaj niz obrambenih zidova s tornjevima smatra se najvećom građevinom na svijetu, te su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija uopće. Prve zidine izgrađene su još u 7. stoljeću prije Krista, a s protekom vremena i njihovim nadograđivanjem počele su se širiti legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tijela navodno ugrađena u zid.

Moai, Uskršnji otoci

Velike glave na Uskršnjim otocima su tajna koje i danas izazivaju maštu brojnih naučnika. Oni ni danas nisu sigurni kako su napravljene monumentalne glave te dopremljene na ovaj izolirani otok prepun nedirnute prirode.

Petra, Jordan

Grad uklesan u stijeni pripada svjetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih postignuća u historiji. Sagrađen je prije otprilike 2.200 godina, a lokalno stanovništvo je gradu dalo nadimak 'Pustinjska ruža'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.