PUTOVANJA

GDJE ZA GODIŠNJI ODMOR Predstavljamo vam 10 najljepših plaža na svijetu koje nadmašuju svaku maštu!

Mir, uživanje, toplina i egzotičnost

Redakcija

21.6.2016

Pogled na njih nadmašuje svaku maštu i ostavlja bez daha. Sinonim su za mir, uživanje, toplinu i egzotičnost. Predstavljamo vam deset najljepših plaža na svijetu.

Tulum, Meksiko

Tulum u Meksiku je kombinacija plaže, arheološkog nalazišta i grada, tako da uz more i sunce možete uživati i u djeliću historije Maja. Ruševine i plaža nalaze se 145 km južno od Cancuna. Plaža Rulum i dalje odolijeva invaziji, all inclusive resorta. Neokaljana ljepota narušena je samo pokojim štandom sa pićima, inače sadržava potpunu dozu privatnosti. Posjetioci iz cijelog svijeta imaju priliku iskusiti najljepšu plažu u Meksiku uz veliki bonus: priliku da se dive arhitekturi  ostataka i osjećaju strahopoštovanje prema ovoj drevnoj i naprednoj civilizaciji, prenose mediji.

Trunk bay, Djevičanski otoci

Trunk bay na otoku St. John koji pripada Američikim Djevičanskim Otocima najposjećenija je plaža na otoku. Prije otprilike 50 godina Trunk Bay je donirao Laurence S. Rockefeller te je postao dio nacionalnog parka. Plaža je toliko savršena da oduzima dah. Pijesak je bijeli, mekan i svjetlucav, voda kristalno bistra, male ribice se motaju oko nožnih prstiju, a plažu obavijaju kokosove palme koje se lagano njišu na povjetarcu. Bujna tropska vegetacija pruža se sve do obližnjih objekata. Plaža je duga oko 400 metara s pješčanim rtom u smjeru Trunk Caya tako da obala dobija oblik srca. Pravo bogatstvo doživljaja može se iskusti i ispod površine vode. U Trunk Bayu možete uživati u podvodnom životu i koraljnim grebenima. Voda je bista, mirna i topla i garantuje nezaboravno iskustvo.

Poipu Beach, Havaji

Ako planirate da iznenadite svoju porodicu sa egzotičnim putovanjem na Havaje onda bi trebalo da definitivno posjetite ovu pješčanu plažu. Vi i vaša deca možete uživati u raznim aktivnostima: kampovanju, jahanju, biciklizmu, surfanjz , ronjenju i brojnim drugim aktivnostima.

Anse Lazio, Sejšeli

Plaža Anse Lazio nalazi se na Praslinu, drugom po veličini sejšelskom otoku, u uvali Chavalier. Na svakom kraju ove kilometar dugačke plaže iz pijeska izviru ogromne granitne stijene koje na prirodan način označavaju početak i kraj plaže. Oni koji vole hlad mogu se sa užitkom smjestitit  ispod mnogobrojnih kokosovih palmi koje se lagano naginju prema oceanu. Jedino na šta morate paziti su kokosovi orasi koji bi mogli pasti. Budući da je plaža dosta široka možete se sunčati bez opasnosti od nadolazeće plime. Plaža je savršenog polukružnog oblika sa sitnim, mekanim, bijelim pijeskom. Na ovoj plaži morate doživjeti zalazak sunca u prekrasnim duginim bojama. 

Motu Toopua, Bora Bora

Motu Toopua je jedan od otočića koji su sastavni dio Bora Bore. Nalazi se u sredini Bora Borine spektakularne lagune, posljednjeg traga drevnog vulkana. Pokrivne je bujnom vegetacijom i predivnim pješčanim plažama, a okružen bistrim morem koje se prelijeva u različitim tonovima plave boje. Najljepše i najuredjenije plaže nalaze se u sklopu kuksuznih resorta. Koraljni greben kojim je Bora Bora okružena raj je za ronioce. 

Koh Phi Phi, Tajland 

Bilo da ste avanturista koji voli sportove, osoba koja obožava zabave ili volite jednostavno uživati u sunsu uz prelijepo bistro more i prekrasni krajolik na jednom od PHI PHI otoka naći ćete nešto za sebe. Maya i Loh Samah uvale su medju najljepšim plažama na Phi Phi otocima. Najpoznatije su po tome što se na njima snimao film "Žal" sa Leonardom Di Capriom u glavnoj ulozi. Ovdje možete uživati i u ronjenju, plivanju i kajakaštvu. 

Whitehaven Beach, Australija

Plaža Whitehaven Beach nalazi se na otoku Whitsunday, najvećem od 74 otoka koji čine australsku skupinu otoka koje nazivaju Whitsundays. Dugačka je preko sedam kilometara zbog čega ćete se u svakom trenutku osjećati kao da ste na pustom otoku. Plaža se može pohvaliti 98 postotnim sicilijanskim pijeskom  koji je svrstan među najčišće na svijetu. Cijeloj uvali i okolici daje prekrasnu bijelu boju po kojoj je plaža i dobila ime. Na pijesak se nadovezuje azurno plavo, na pojedinim mjestima i smaragdno kristalno čisto more sa jedne strane i tropske biljke te plame sa druge strane. Plaža se može istražiti trajektom ili luksuznim jahtama, te čarterima koji dodatno tsaju i na Velikom koraljnom grebenu, najvećem na svijetu, tako da su ljubitelji ronjenja ovdje definitivno na pravom mjestu. 

Navagio, Grčka

Navagio je izolirana pješčana uvala koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka Zakynthos. Navagio na grčkom znači brodolom, a plaža je poznata i po nazivu Krijumčarska špilja. Na ovu plažu se može doći samo morem, česte brodske linije prevoze turiste, amože se posmatrati i sa visokih stijena koje okružuju ovu malu uvalu. Kontrast na plaži je poseban, nježan bijeli pijesak i mirno plavo more nasuprot velikim i strmim stijenama koje se uspinju nad uvalom.

Providenciales, Karibi

Bijeli pijesak, čisto i mirno more te samotne uvale godinama ovu plažu svrstavaju na jedno od najljepših mjesta na svijetu. Idealna je za porodični odmor, a posebno romantičnom smatraju je mladenci. 

Praia Da Marinha, Portugal

Zlatni pijesak razbijaju stijene boje meda, lukovi stijena, miris majčine dušice... Ova portugalska plaža oduševljava stijenama koje vire iz tirkizno plavog mora, oblikovane vjetrom i valovima. Sa vrha stijena do plaže vode vas krivudave stepenice. Dok je plima plaža se pretvara u usku traku pijeska, no za vrijeme oseke i susjedne plaže postaju dostupne. Plaža je zanimljiva za israživanje posebno za djecu, jer je puna stijena čudnih oblika, malih zaljeva i bazena u stijenama. U proljeće na vrhu stijena rastu orhideje koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.