PUTOVANJA

Grad slobode: Berlin zahtjeva vrijeme i istraživački duh

Najveći i glavni grad Njemačke

Mi. K.

28.9.2016

Berlin je najveći i glavni grad Njemačke s 3.392.026 stanovnika i nakon Londona drugi najveći grad Evropske unije. Prije Drugog svjetskog rata imao je 4,5 miliona stanovnika, a u vrijeme Hladnog rata od 1949. do 1990. bio je podijeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin.

Berlin je smješten na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Jedna je od 16 njemačkih saveznih zemalja, sa svih strana okružen saveznom zemljom Brandenburg.

Ukoliko ovaj grad odlučite da posjetite krajem septembra, imat ćete priliku da budete svjedok (ako niste učesnik) Berlinskog maratona, ili da na Aleksanderplacu uživate u Oktoberfestu. 

Svake jeseni ovdje je spektakularni Festival svjetlosti. Na par dana sve znamenitosti Berlina dobiju novo ruho, obasjane su reflektorima, svjetlosnim mapama i umjetničkim projekcijama. Jedinstven spektakl koji Berlin obasja u sumornu i hladnu jesen.

Gradski saobraćaj je vrlo dobar, grad je dobro povezan pa se jednom stanicom metroa od Aleksanderplaca stižete do stanice Hakešer market, a u šetnji okolnim ulicama sigurno ćete uživati.

Mnoštvo haustora koji se pretvore u lavirint uskih hodnika punih grafita i murala, s puno dizajnerskih radnji i skrivenih kafića. Ako tragate za vintidž komadima, obavezno prošetajte do ove živopisne četvrti. 

Skriveni dijelovi grada će vam pokazati ono što Berlin zaista jeste. Uzburkan, alternativan i divlji grad u kome dišete punim plućima. Nije sterilan i pretjerano čist, niti je našminkan, ali ima upadljivu kosmopolitsku atmosferu.

Ljude koji žive u Berlinu prepoznat ćete po neobičnom stilu i opuštenosti, ne prate trendove. Ovo je jedan od rijetkih gradova u kojem vas obezbjeđenje neće pustiti u klub jer ste previše skockani i sređeni za opuštenu atmosferu kluba. Njeguju se individualnost, sloboda i umjetnički duh.

Na obali rijeke Spreeje možete sjedeti i uživati u suncu ili sjesti na neki od lokalnih brodića, ploviti i razgledati grad iz drugog ugla.

Zelenih površina u ovom gradu ima mnogo, možete iznajmiti bicikl i voziti ili šetati se kroz Tiergarten park koji se na jednoj strani graniči sa Zoo-vrtom a na drugoj strani je Brandenburgska kapija. U samom parku ima puno staza, skrivenih mjesta, jezera. Na jednom od njih možete sjesti u neki od čamaca koji se nalaze na obodu jezera i besplatno se provozati okolinom ili sjesti u jedan od kafića koji se nalazi na obali i uživati.

O noćnom provodu u Berlinu pričaju svi, ne morate da se zateknete u nekom od klubova da biste slušali najbolje DJ-ejeve.

Inače žurke ovde mogu da traju i 48 sati neprekidno. Ovdje noćni život nema kraja.

Berlin zahtjeva vrijeme i istraživački duh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.