PUTOVANJA

Zbog novih nameta u Grčkoj ljetovanje će koštati od pet do 40 eura više

Avaz.ba

17.10.2017

Ukoliko i slijedećeg ljeta planirate da odete na odmor u Grčku, pripremite se, jer će vas ljetovanje u toj zemlji sasvim sigurno koštati više nego prethodnih godina. Naime, od 1. januara 2018. uvode se boravišne takse koje za desetodnevno ljetovanje mogu da iznose i do 40 eura.

Grčke vlasti odlučile su da od slijedeće godine uvedu novi namet u vidu boravišne takse, čija visina će zavisiti od vrste smještaja, a računat će se kao fiksni iznos po danu i po sobi.

Kako je objavio portal "grckainfo.com", najeftinije će biti u privatnim sobama, studijima i apartmanima, gdje će koštati 0,5 eura po danu, što znači da će desetodnevno ljetovanje u toj vrsti smještaja poskupjeti za pet eura.

Toliko će koštati i boravišna taksa u hotelima sa jednom i dvije zvjezdice, dok će smještaj u hotelima sa tri zvjezdice zbog boravišne takse poskupjeti za 1,5 eura po danu, odnosno 15 u slučaju odmora do deset dana.

U hotelima sa četiri zvjezdice biće još skupljem i u njima će novi namet iznositi tri eura po danu, dok će najskuplje, očekivano, biti u hotelskom smještaju sa pet zvjezdica. U njima će boravišna taksa koštati četiri eura po danu, odnosno 40 za desetodnevno ljetovanje.

Takse će biti uključene u ukupnu cijenu boravka i gostima se neće naplaćivati posebno.

Prema pisanju portala Insider.gr, hotelska industrija Grčke smatra ovaj namet apsurdnim, jer je turizam jedan od rijetkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

Najniži porezi u Turskoj

Turska primjenjuje najniži stepen poreza od osam posto, Kipar ima porez od devet posto za sve hotelske usluge, a Italija i Španija primjenjuju porez od deset posto.

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 eura koje jedan hotel od četiri zvjezdice u Grčkoj dobije od gosta, 33.4 eura odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16.1 eura.

Zbog svega ovoga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.