PUTOVANJA

Da bi posjetili ovu zemlju morate prvo da položite zakletvu

Avaz.ba

20.12.2017

Turizam cvjeta širom svijeta i koliko god to donosilo profita, javlja se i zabrinutost u mnogim, posebno manjim državama, jer veliki broj posjetilaca šteti ekološkoj ravnoteži. Jedna mala država, zapravo 13. najmanja na svijetu, Palau, našla je način kako da se izbori sa ovim problemom, prenosi Punkufer.hr.

Pošto imaju svega 20 hiljada stanovnika, a godišnje ih posjeti i više od 160 hiljada turista, ta se brojka već odrazila na okolinu, pa je lokalna vlast odlučila da uvede u svoju zakonsku regulativu, nešto čime bi se tome stalo na kraj.

Svaki putnik koji dođe na Palau u svoj pasoš dobiće odštampanu zakletvu koju će morati da potpiše prije nego mu se odobri ulazak u zemlju.

U toj zakletvi stoji: “Djeco Palaua, kunem se ovom zakletvom kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prelijepi i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati kao blago i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što ne treba. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

Palau je time postala prva zemlja u svijetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi pretjerano uništavanje i iskorišćavanje prirodnih resursa.

Stanovnici se nadaju da će ovom zakletvom putnici koji borave na ostrvu lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju ostrva za buduće generacije, jer većina nije niti svjesna otisaka koje ostavlja.

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta po okolinu zbog prevelikog broja turista, poštuju je i stanovnici. Djeca će u školi početi da uče o ekologiji i očuvanju svoje okoline, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema okolini.

Da se vlasti nimalo ne šale s ovom zakletvom, dokazuje i kazna koju turisti plaćaju – kazna za kršenje, a iznos je do milion dolara.

Palau je zapravo arhipelag od 200 prirodnih vulkanskih i krečnjačkih ostrva, smještenih u Tihom okeanu, između Japana i Australije.

Ova ostrva bogata su predivnim čistim plažama i šumama koje mame turiste. Imaju i utočište za morske pse veličine Kalifornije, zabranili su bušenje svog podmorja zbog nafte i komercijalno ribarenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.