PUTOVANJA

Osam mjesta na svijetu koja su zabranjena za fotografiranje

Punkufer.hr

27.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ako odlučite da fotografirate neka od ovih mjesta, možete biti novčano kažnjeni ili čak završiti iza rešetaka.

Na nekim drugim vjerovatno ćete samo proći uz bujicu uvreda, ali u svakom slučaju trudite se da ne vadite fotoaparat kad ih posjetite.

Amsterdam

U glavnom gradu Holandije grijeh je fotografirati u Crvenoj četvrti, koja je najpoznatija po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlogu, tako da, ako se odlučite na fotografiranje, a slučajno vas neko uhvati, budite spremni da će vam razbiti fotoaparat, a u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj su ''paparaci" potpuno drugačiji, s obzirom na to da je zabranjeno fotografirati žene (u bilo kojem javnom prostoru) bez njihovog pristanka. Kršenje ovog pravila može se protumačiti kao seksualno agresivno ponašanje, pa može rezultirati novčanom kaznom do 7.000 eura. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni i zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

SAD

U zemlji "hrabrih i slobodnih" nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosjetljiviji na fotografiranje privatnog vlasništva (prvenstveno se misli na nekretnine), tako da bi bilo dobro dobiti dozvolu vlasnika prije nego što se odlučite na to. Najvažnije je od svega da poštujete znakove zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smjestit će vas u zatvor do tri mjeseca, a usput ćete novčanik olakšati za 1.500 eura. Na mnogim lokacijama zabranjeno je upotrebljavati kamere, a uz to neka vam na pamet ne pada ni slikati zgrade vlade, mostove i palače šeika. Zabrana slikanja palača čak je propisana i zakonom.

Sjeverna Koreja

Vrlo jednostavno, bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ipak, ako ste se već odlučili da posjetite sjeverniju od dvije Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u protivnom mogli snositi vrlo neugodne sankcije.

Engleska

Fotografirati za svoj užitak možete šta god želite, ali, ako želite bilo koju fotografiju u komercijalne svrhe, za to morate dobiti posebnu dozvolu. Naprimjer, trg Trafalgar i parlament za komercijalne svrhe jedino možete fotografirati uz dozvolu londonskog gradonačelnika.

Japan

U Japanu je zabranjeno fotografiranje određenih hramova i Budinih kipova. U nekima zabrana važi samo manji dio godine, dok je u drugim zabrana permanentna, stoga, čitajte natpise i ne upadajte u nevolje.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni dio. Fotografirati možete jedino uz dozvolu, dok za fotografiranje žena morate tražiti dozvolu njihovih muževa ili očeva. Također, najstrožije je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.