REPORTAŽA

Veslaj desna strana, hajmo jače lijeva, spuštaj glavu, pazi stijena!

Alisa ČENGIĆ i Enisa SKENDEROVIĆ

24.6.2018

Treća Neretva MEDIA regata održana je na prostoru općine Konjic na prelijepoj Neretvi. Više od 50 novinara, kamermana i fotoreportera imalo je priliku dva dana uživati u jedinstvenom događaju koji je na jednom mjestu okupio predstavnike medija iz Bosne i Hercegovine, među kojima je bila i ekipa „Dnevnog avaza“. 

 Večernja zabava

Cilj održavanja regate na Neretvi je očuvanje prirodnih ljepota i promocija općine Konjic kao turističke destinacije, te skretanje pažnje na važnost zaštite životne sredine. Takmičari su i ove godine imali priliku posjetiti Titov bunker, spustiti se niz rijeku Neretvu od Džajića buka do Stare ćuprije u Konjicu, a naravno nezaobilazno je bilo i uživanje u večernjoj zabavi uz domaću kuhinju.

Okupljanje za regatu bilo je zakazano u subotu, 16. juna, u 12 sati. Po dolasku, nije bilo vremena za raspakivanje stvari i odmor. Odmah se krenulo u avanturu zvanu rafting. Samo pet minuta imali smo da se spremimo za rafting, namjestimo prsluk, zategnemo kacige.

Od Džajića buka autobusom smo krenuli prema Glavatičevu, odakle je krenula tura. Vožnja je trajala pola sata, a na putu do polazne tačke bilo je obavezno fotografiranje. Ekipe su se raspodijelile u čamce i avantura je počela. Svaki čamac imao je četiri do pet članova i po dva skipera koji su u kratkim crtama objasnili pravila kako veslati po bukovima.

Na polaznoj tački Neretva je dosta mirna, ali ledena. Na samom izvoru temperatura je četiri stepena, objasniše nam skiperi. S obzirom na to da je prvi dan regate organiziran na Dan općine Konjic, ekipe su sa sobom ponijele vreće za smeće, kako bi pokupile sve ono što ne bi trebalo da se nalazi u kanjonu rijeke.

S nama na čamcu bili su Berin Ćibo i Belmin Maksumić, dva iskusna skipera koji svakodnevno provode vrijeme na Neretvi. Ovaj put, i na njihovo čuđenje, nije bilo puno smeća, tek pokoja kesa, konzerve, flaše... Na pojedinim mjestima, na iznenađenje svih, pronašli smo i gume s felgama.

Rafting Neretvom trajao je skoro pet sati. Na putu do Džajića buka pravljene su pauze, na malom kanjonu skakalo se sa stijena, ali i plivalo bukovima. Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona.

- Neko žedan? - upita Belmin i odmah dodaje: - Sagni se i popij, čista je, pitka, ledena.

Iako su nam govorili da rijeka na ovom dijelu nije toliko opasna, da bukovi nisu zahtjevni, kada u čamcu sjede četiri amatera, to i nije baš tako izgledalo.

- Sada idu malo jači brzaci, kad kažem veslaj desna strana, onda ima da veslate. Kada najavim lijevu, ima da lijeva svom snagom upre - reče.

Nema druge, slušaš šefa kako kaže i veslaj. Ako ne, onda se završi u ledenoj Neretvi.

Tako je i bilo.

- Veslaj desna!

- Veslaj lijeva!

Dobro je, prošli smo taj, kako kaže skiper, „ne baš opasan slap“. Baš kada smo pomislili da je adrenalin prošao, stiže nova naredba.

- Pazi sad. Imat ćemo na jednom dijelu stijenu s desne strane, tada će se desna strana sagnuti, je l' jasno? Hajmo sad svi, sagnite glavu, veslajte obje strane – reče jedan od skipera.

Srećom, i taj dio je dobro prošao, barem sudeći prema tome da smo svi ostali u čamcu, niko nije ispao. Kako lagano veslamo dalje, smijemo se, pomalo i pjevamo, približavamo se dijelu gdje je Neretva najuža, ali i najdublja. Pravimo kratku pauzu, koju smo iskoristili za neizostavno skakanje sa stijena. Neko na noge, oni hrabriji na glavu.

Već je pola šest, gladni se vraćamo u Džajića buk. Snagu smo potrošili na veslanje. Čeka nas tradicionalna domaća hrana. Burek ispod sača, krompirići, meso... I dalje se pjeva. Do kasno u noć.

Takmičarski dio

Drugi dan MEDIA regate bio je rezerviran za takmičarski dio. Podijeljeni smo u sedam ekipa. Start je od Džajića buka do Ćuprije u Konjicu.

No, iako je ova tura bila kraća, trajala je oko sat, rijeka je bila dosta mirnija. Moralo se puno više i jače veslati. Nije bilo bukova koji će nas nositi do Ćuprije. Kada su sve ekipe stigle do cilja, uslijedilo je kraće druženje u Konjicu, a potom vraćanje u Džajića buk, gdje je bilo proglašenje pobjednika, podjela poklona i zahvalnica. Pobjednici Treće Neretva MEDIA Regate bili su predstavnici BHT-a, BHR1 i TNT-a. Ekipa „Dnevnog avaza“ osvojila je treće mjesto.

U Sarajevo smo se vratili oduševljeni prirodom, dobrom ekipom, sjajnom organizacijom, ali i s upalom mišića.

 Titov bunker - nezaobilazna destinacija

Ekipa „Dnevnog avaza“ imala je priliku posjetiti i Titov nuklearni bunker, naizgled tradicionalnu bosansku kuću nadomak Konjica, koja je zapravo ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata.

Titov bunker držan je u tajnosti decenijama, a danas je otvoren za javnost i u njemu se sada nalazi jedna od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu. U njegovu izgradnju uloženo je 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine s ključnom namjenom da skloni tadašnjeg predsjednika Tita, njegovu suprugu i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju nuklearne katastrofe, od koje je tada strepio cijeli svijeti.

 Sve ljepote Neretve

Ovaj tirkizni dragulj stvorio je plodna polja od Glavatičeva do Doljana, na kojima stanište nalazi veći dio flore i faune ovog regiona. Rijeka Neretva izvire u području Borča na planini Zelengori. Brza, pjenušava, zelena, bistra... Samo na ovima rostorima čak je 125 nekropola i 3.018 stećaka.

Dužina staze za rafting od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 kilometra s prelijepim kanjonom i vodopadima koja se vide prilikom spuštanja. Iza vrata kanjona “Proplav” Neretva pokazuje svoju pravu ljepotu. Na sredini kanjona dočekuju vas slapovi „Blizanci“, gdje je zaustavljanje i fotografiranje skoro pa nedopustivo preskočiti.

Tihaci i brzaci se smjenjuju. Ostaju iza vas veliki bukovi. Ploče, Štrojila…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.