ZANIMLJIVOSTI

Rim kakvog nema na razglednicama: Ovo nikako ne smijete raditi u "Vječnom gradu"

Piše: srpskainfo.com

Foto: Grad sa najžešćom saobraćajnom gužvom u Evropi


Koloseum, bazilika Svetog Petra, vatikanski muzeji, Sikstinska kapela, Španski trg… samo su neke od znamenitosti u Rimu koje svakodnevno posjete desetine hiljada turista. Poznate su svakom ljubitelju putovanja širom planete.

Međutim, "Vječni grad" krije i neke manje poznate zanimljivosti koje hiljadugodišnjem Rimu daju poseban šarm, a turistima su manje poznate. 

Tajna tihe ulice

Nedaleko od Fontane di Trevi, najpoznatije od oko 800 rimskih fontana, u uskoj i tihoj uličici, u koju turisti, bar danju, rijetko zalaze, naići ćete na neobične “saobraćajne znakove”, kojima se zabranjuje pljuvanje, povraćanje, uriniranje, te svi oblici seksualnih aktivnosti u haustoru. 

Uz ovo, u ulaznom portalu stare stambene zgrade zabranjeno je i dovođenje kućnih ljubimaca radi obavljanja nužde. Posebna zabrana odnosi se na mladence, kojima je zabranjen ulaz u ovaj haustor, iz razlog koji nisu posebno objašnjeni.

– Neobično jeste, ali nisu ti znakovi postavljeni bez razloga. Vjerovatno su sve to što je danas zabranjeno ljudi počesto radili u tom haustoru, pa je stanarima dozlogrdilo – komentira Dragana P, Banjalučanka, koja već godinama živi u Rimu i odlično poznaje i dobre i loše strane "Vječnog grada".

"Antička" olupina u antičkom parku 

Jedna od loših strana su prebukirane ulice, jer je Rim i zvanično grad sa najžešćom saobraćajnom gužvom u Evropi. 

Ipak, gužva bi vjerovatno bila još nesnosnija da Rim nema odlično uređen gradski prijevoz, a stanovnici ovog grada najčešće voze skutere ili male gradske automobile, među kojima su, naravno, najbrojniji Fijati i vespe. 

Više o:

Italija Rim
NA VRH