PUTOVANJA Ostavlja bez daha

Sve što treba da vidite na Kubi prije nego što nestane

Ova destinacija je jedna od onih koje se moraju naći na spisku svih ljubitelja avanture

Piše: b92.net

Kuba: Ostavlja bez daha

Foto: Instagram


Kuba se polako, ali sigurno mijenja. Nekad je njom čeličnom rukom vladao Fidel Kastro (Castro), a danas je uticaj Amerike sve jači. Kako bilo, mi vam nudimo listu stvari koje trebate posjetiti, ukoliko se nađete na Kubi.

Šetnja starom Havanom

Mnoge su stvari u glavnom gradu Kube impozantne, ali besciljno lutati ulicama stare Havane, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a nešto je bez čega se ne isplati vratiti kući.

Popijte mohito u baru u kojem je izmišljen

''La Bodeguita del Medio'' jedan je od najpoznatijih barova u cijeloj zemlji, djelimično zahvaljujući poznatim klijentima poput  Pabla Nerude i Ernesta Hemingveja (Hemingway), a djelimično zbog toga što je u njemu izmišljen koktel mohito. Svoje mjesto je našao čak i u filmu o Džejms Bondu (James Bond) iz 2002. radnog naslova "Umri drugi dan".

Popušite kubansku cigaru

Možda niste pušač i vjerovatno mislite kako kubanke puši samo elita. Dijelom je to i tačno, ali kad ste već ovdje, posjetite prodavnicu cigareta ''La Casa del Habano'', koja se nalazi u blizini stanice. Također, ako vas put ovde nanese u februaru, uživajte u godišnjem festivalu cigara.

Prelepi Trinidad

Kad vidite ovo mjesto, nećete se više čuditi zašto se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojne freske i kuće ukrašene porculanom i kristalima privlače mnoge turiste koji se neprestano šeću uskim uličicama.

Ernesto Če Gevara (Che Guevara)

Više od 50 godina nakon revolucije, Če je još na Kubi omiljen i popularan, tako da su česti murali s njegovim likom. Ali spomenik u Santa Klari je nešto veličanstveno, pa ko voli Če Gevaru, neka upiše ovo mjesto u rutu svog putovanja.

Smještaj kod Kubanaca

Smještaj potražite kod neke kubanske porodice, jer je dovoljno dobar i povoljan. Zaboravite na hotele, već uživajte u druženju s domaćinima i večerama u njihovom dnevnom boravku.

Zaronite u morske dubine

Znate ono more kakvo viđate samo na filmskom platnu? E pa na Kubi ono zaista postoji. Ronjenje je ovdje prekrasno, a u bogatom podmorju najbolje ćete uživati na plažama Giron ili Marija la Gorda.

Više o:

Kuba Putovanja
NA VRH