TURIZAM Poznati portal napravio listu

Među 8 balkanskih gradova koje morate posjetiti našao se samo jedan iz BiH

Obnovljen nakon što je uništen tokom rata u Bosni 1990-ih, Mostar je danas očaravajući gradić s lijepim građevinama, džamijama i povijesnim mostom u osmanskom stilu

Avaz.ba
22.07.2019 16:07

Stari most u Mostaru: Turistička atrakcija

Foto: Arhiv

Balkanski poluotok nije važna turistička destinacija poput nekih drugih mjesta u Evropi, no ovo često zanemareno područje ima sve, od čistih plaža do nedirnutih planina, od urbanih gradova do arheoloških parkova, a cijene su niže od nekih poznatijih turističkih destinacija zapadne Europe, piše Culture Trip o ovom dijelu svijeta. 

Svojim čitateljima savjetovali su da što prije posjete Balkan, "prije nego što svi ostali saznaju koliko je lijep". 

Potom su popisali osam gradova koje morate posjetiti na Balkanu, a među njima je jedan iz BiH – Mostar. 

- Dok je Sarajevo jedna od top destinacija na balkanskoj stazi, zahvaljujući svojoj važnoj povijesti i ljepoti koja oduzima dah, još jedno mjesto koje ne treba propustiti posjetiti na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, je Mostar. Obnovljen nakon što je uništen tokom rata u Bosni 1990-ih, Mostar je danas očaravajući gradić s lijepim građevinama, džamijama i povijesnim mostom u osmanskom stilu. Most su izvorno sagradili Osmanlije u 16. stoljeću, a nakon razaranja ponovno je otvoren 2004. Danas je to najpopularnije mjesto u gradu, naveo je Culture Trip, opisujući Mostar.

Cijela lista izgleda ovako:

1. Piran, Slovenija

2. Rovinj, Hrvatska

3. Mostar, Bosna i Hercegovina

4. Berat, Albanija

5. Novi Sad, Srbija

6. Budva, Crna Gora

7. Prizren, Kosovo

8. Ohrid, Makedonija

NA VRH