ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Sijena: Dom najstarije banke na svijetu

Simbol Sijene je rimska vučica

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

24.2.2020

Sijena je grad gdje se nalazi najstarija banka na svijetu, mjesto koje sa sobom nosi ogroman ponos, uz brojne druge znamenitosti. Prvo naselje osnovali su Etruščani (900 p. n. e. - 400 p. n. e.), lokalno pleme zvano - Saina. Etruščani su bili napredna kultura, svojim sistemima navodnjavanja promijenili su lice centralne Italije i učinili plodnim i obradivim velike površine dotad neplodne zemlje. Gradili su i dobro utvrđena naselja, obično na uzvisinama.

Glavna atrakcija Sijene je centar. Agencije

Oličenje bogatstva

Sijena je relativno mali grad, lociran je u sjevernom dijelu Italije, u brdima Toskane. U srednjem vijeku ovaj grad bio je oličenje bogatstva dok tu ulogu nije preuzela rivalska Firenca. Ipak, i danas je Sijena jedan od najposjećenijih gradova te zemlje, a glavna atrakcija grada je centar, koji je u cjelini pretvoren u pješačku zonu.

Historijski centar se nalazi unutar zidina grada i mora se obići pješice. Ulazak privatnim automobilima je zabranjen. Na ovaj način se može upiti sva njegova magija. Sve ulice su pješačke, dok se parking za privatna vozila nalazi van zidina grada.

Najpoznatiji trg ovog grada je Pijaca Del Kampo, a interesantan je zbog svog oblika - školjke. Baš ovdje se dva puta godišnje održavaju konjičke trke „II Palio“, početkom jula i sredinom avgusta. Ove trke traju veoma kratko, ali su veoma uzbudljive. Najpoznatiji džokej koji se proslavio na ovim trkama je Andrej de Gortes (Andrea), koji je 14 puta osvojio titulu prvaka.

Duomo je gradska katedrala koja privlači mnogo pažnje - sagrađena je u romanskom stilu, a u njoj se nalaze neka od najpoznatijih umjetničkih djela srednjovjekovne Italije. Palaco Publiko je gradska vijećnica već 800 godina, a u njoj se nalaze i freske čuvenog umjetnika Ambrođija Lorencetija (Ambrogio Lorenzetti). Nadomak nje nalazi se toranj Tore di Mangija, s kojeg se pruža pogled na čitav grad i okolinu.

Duomo, gradska katedrala koja privlači mnogo pažnje. Agencije

Masline i vino

U Sijeni se nalazi i najstarija banka na svijetu, koja radi i dan-danas, a smještena je u Palaco Salimbeni, koja je sagrađena 1472. godine. Danas ova banka ima oko 3.000 poslovnica i gotovo 30.000 zaposlenih, uz imidž koji je uspjela očuvati.

Ovaj grad krasi i ogromna pijaca na otvorenom u blizini tvrđave Forteza Medičea, gdje se mogu pronaći veoma interesantne stvari. Šoping u Sijeni je generalno dobar – tamo postoje butici brojnih luksuznih brendova, a većina trgovaca govori engleski jezik zbog velikog broja turista.

Maslinovo ulje je ponos ovog regiona. U maslinjaku Montestigliano Olive se može kupiti maslinovo ulje ekstra kvaliteta, ali i prespavati i osjetiti draži pravog italijanskog seoskog turizma.Ovaj region poznat je i po odličnim lokalnim vinima. 

Između dva spektakularna grada – Sijene i Firence – postoji historijsko i stoljećima dugo rivalstvo, koje traje do danas. Oba ova grada, svaki na svoj način, doživjela su svoje procvate u različito vrijeme. Firenca je svoje najbolje doba imala u vrijeme renesanse, dok je Sijena slavila umjetnički zanos tokom perioda gotike.

Simbol Sijene je rimska vučica koja je odgojila Romula i Rema. Prema legendi, Romul - osnivač Rima - ubio je svog brata Rema. Sinovi Rema, koji su se zvali Senius i Askius, na konjima su pobjegli iz grada. Njih dvojica su jahali konje, jedan bijelog, a drugi crnog, te su zastali u centru Toskane i tu sagradili grad koji je dobio naziv Sijena po Seniusu, jednom od sinova Rema. Po boji konja grad je dobio crno-bijeli grb. Oni su sa sobom donijeli i kip vučice, koja je postala simbol grada Sijene.


Sijenu krasi i ogromna pijaca na otvorenom. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.