ANTISTRES TERAPIJA

Kako odlazak na odmor utječe na vaše tijelo

Godišnji odmor vam pomaže napuniti baterije

Godišnji odmor vam pomaže napuniti baterije. ARHIV

A. F.

25.12.2020

Vaše je tijelo osmišljeno za oslobađanje hormona stresa, poput kortizola i epinefrina, u trenucima kad osjeti opasnost. Ali pritisci svakodnevnog života mogu pokrenuti istu reakciju i u drugim situacijama. S vremenom to može povećati vjerojatnost depresije, debljanja, lošeg spavanja i drugih zdravstvenih problema. No ako se s vremena na vrijeme udaljite od izvora stresa, vašem će tijelu to pružiti priliku za popravak nanesene štete.

Za mnoge je odlazak na godišnji odmor jedan od načina udaljavanja od izvora stresa. Evo kako godišnji odmor utječe na vaše tijelo: 

Osjećate se sretnije 

Velike su šanse da će vaše raspoloženje biti bolje tokom odmora nego u svakodnevnom životu. Taj osjećaj može biti intenzivan i tijekom nekoliko tjedana planiranja godišnjeg odmora.

Bolje zdravlje srca 

Uzimanje odmora može smanjiti vaš rizik od umiranja od bolesti srca. To se može potvrditi i laboratorijskim testovima, koji često tokom odmora pokazuju snižene razine šećera u krvi, ali i više razine HDL-a, "dobrog" kolesterola.

Bolji san 

Prekomjerni rad može vam oduzeti sate koje trebate provesti u krevetu. Ili vam obiteljske obveze ili stres mogu utjecati na kvalitetu spavanja. Zbog toga možete biti umorni, mrzovoljni, pa čak i često bolesni. Zato su odmori idealna prilika za nadoknađivanje propuštenog sna.

Bolja fokusiranost 

Puno poslovnih obaveza s rijetkim uzimanjem pauze može negativno utjecati na vašu sposobnost fokusiranja. Možda će vam biti teško koncentrirati se i sjetiti se stvari te obaveza. Godišnji odmor vam pomaže napuniti baterije mentalno i fizički, tako da se na posao vraćate koncentriraniji i energičniji. Rezultat? Možda ćete postati produktivniji i na poslu i kod kuće.

Manje ste bolesni 

Previše napornog rada može preforsirati vaš nadbubrežni sustav. To oslobađa hormone koji mogu oslabiti vaš imunitet. Zauzvrat, možda ćete se prehladiti ili dobiti gripu, a moguć je i razvoj ozbiljnih stanja poput sindroma iritabilnog crijeva. Odmori vam omogućuju da nakratko maknete nogu s papučice za gas i omogućite popravak imunološkog sustava.

Više vodite ljubav 

Tijekom odmora dolazi do pada razine hormona stresa poput kortizola, koji može prigušiti uzbuđenje i smanjiti libido i kod muškaraca i kod žena. Zato ne čudi što parovi češće vode ljubav tokom godišnjeg odmora, piše WebMD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.