LEGENDA

"Zmajevo oko" svakog proljeća mami turiste iz svih krajeva svijeta

Fenomen traje kraće od sedam dana između kraja maja i početka juna

Fenomen traje kraće od sedam dana između kraja maja i početka juna. AGENCIJE

A. Fazlić

5.1.2021

Na sjeveroistoku Japana nalazi se jezero za koje legenda tvrdi da je mjesto u kojem se nalaze dva prognana, zaljubljena zmaja.

Svake zime na vrhu jezera Kagami Numa formira se led i snežna gomila preko njegove zaleđene površine. Tokom proljetnog otapanja, snijeg i led opstaju u sredini jezera, koje iz ptičje perspektive izgleda kao jedno džinovsko plavo oko. 

Fenomen traje kraće od sedam dana između kraja maja i početka juna, neposredno prije nego što se led u potpunosti otopi.

Jedinstveni prizor postao je viralan 2016. godine kada je turista fotografisao jezero i nazvao ga "zmajevim okom" na društvenim mrežama. Od tada je ova prirodna ljepota postala popularna destinacija brojnih turista iz svih krajeva svijeta.


Zmajevi su inače bića koja se često pojavljuju u japanskoj mitologiji. Veruje se da se na tom mjestu mladić pretvorio u zmaja nakon što je pio vodu iz obližnjeg ribnjaka. Zaljubio se u zmaja koji je zbog toga bio pretvoren u čovjeka i prognan na suprotnu stranu planine. Smatra se da njihova ljubav grije jezero i sprječava ga da se u potpunosti zaledi. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.