BISER DOLOMITA

Najljepše selo u Italiji izgleda kao da je preseljeno iz knjige bajki

Veoma je popularno za aktivnosti na otvorenom

U selu živi 400 stanovnika. INSTAGRAM

A. Fazlić

20.1.2021

Na sjeveroistoku Italije, nalazi se najljepše selo u „čizmi“. Selo se prostire na prosječnoj nadmorskoj visini od oko 1.350 metara, okruženo je prelijepim planinama i prostranim livadama, a podjednako je lijepo tokom sva četiri godišnja doba.

Veoma je popularno za aktivnosti na otvorenom – skijanje i planinarenje tokom zimskih mjeseci, a za trčanje i šetnju tokom proljeća, ljeta i jeseni.

Najprepoznatljiviji dio Svete Magdalene je istoimena crkva posvećena toj svetiteljki.

Ujedno, Sveta Magdalena je idealna polazišna tačka i za istraživanje Parka prirode Puez-Odle, koji s pravom nosi epitet „otvorene knjige o Dolomitima“.

U naljlepšem italijanskom selu danas živi otprilike 400 ljudi i svi se bave turizmom.

Raskošna domaća hrana koju čine sinergija rustikalnih italijanskih ukusa i uticaja austrijske kuhinje goste Svete Magdalene inspirišu da se iznova vraćaju u ovaj dio Italije.

U ljeto 2009. godine Dolomiti su, zbog svoje živopisne ljepote i izuzetnog geološkog i geomorfološkog značaja, upisani na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ova lista uključuje, nakon izuzetno selektivne procedure, prirodna ili kulturna dobra koja se smatraju izvanrednim i jedinstvenim u svijetu i čija je zaštita od značaja za cijelokupnu međunarodnu zajednicu.

Ljubitelji planinarenja teško će odoljeti da ne posjete Dolomite, planinski masiv u sjevernim italijanskim Alpima sa 18 vrhova. Ovdje možete videti najlepše planinske panorame na svijetu sa vertikalnim stijenama, strmim liticama, zelenim livadama, bučnim vodopadima i prostranim dolinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.